BIH

Sa sjednice Vlade Federacije BiH: FDS izbrisana s liste

Fena

7.12.2017

Vlada FBiH dala je danas na sjednici u Sarajevu saglasnost na Akcioni plan za provedbu Strategije deinstitucionalizacije i transformacije ustanova socijalne zaštite u Federaciji Bosne i Hercegovine (2014.-2020.) i za koordinaciju i praćenje realizacije ovih aktivnosti zadužila Federalno ministarstvo rada i socijalne politike i kantonalna ministarstva nadležna za oblast socijalne zaštite.

Provođenjem aktivnosti iz Akcionog plana, nastavljen je proces uspostavljanja sistema usluga i omogućava jačanje porodica radi preveniranja institucionalizacije i usluga za izmiještanje korisnika iz institucija. Kroz pojedinačne planove ustanova, transformacijom bi bili smanjeni kapaciteti, razvijane nove usluge i oblici podrške, prekvalifikovan i dokvalifikovan postojeći kadar. Istovremeno bi, kroz reorganizaciju centara za socijalni rad, naglasak bio stavljen na pojedinačnu odgovornost voditelja slučaja.

Finansiranje ustanova u tranziciji bit će realizirano preraspodjelom dijela troškova tako da “novac prati korisnika”, odnosno da dio sredstava iz instiucionalne zaštite bude usmjeren na razvoj vaninstitucionalnih usluga i oblika smještaja.

Akcioni plan zagovara multidisciplinarni pristup i uključivanje svih potencijala u okviru društva razvijanjem partnerskog odnosa između vladinog i nevladinog sektora s ciljem brige o potencijalnim i sadašnjim korisnicima ustanova socijalne zaštite.

Za provedbu ovih aktivnosti potrebno je u budžetu Federacije BiH osigurati dodatnih 51.500 KM.

FDS BRISANA S LISTE

Federalna vlada je izmijenila Uredbu o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala iz nadležnosti Federacije BiH.

Na ovaj način je s Liste ovih društava iz nadležnosti Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva izbrisana Fabrika duhana Sarajevo d.d. Sarajevo, koja je potpuno privatizirana prodajom u iznosu od 39,91 posto državnog kapitala od 15.9.2016. godine.

Kompletan proces prodaje je, u skladu sa Zakonom o privatizaciji, vodila Agencija za privatizaciju u FBiH.

PROVESTI UPRAVNI NADZOR U FONDU

Vlada FBiH se upoznala s informacijom iz prigovora na konačno imenovanje Ahmeta Baljića za direktora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, koji je Instituciji ombudsmena u Bosni i Hercegovini podnio Risto Nišić.

Na osnovu toga, zadužila je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike da, u skladu sa Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom i ovlaštenja iz Odluke Parlamenta FBiH o osnivanju Fonda, izvrši upravni nadzor u Fondu, o tome informiše Vladu FBiH i predloži dalje aktivnosti.

U prigovoru Riste Nišića ukazano je na „nove dokaze o neispunjavanju uslova” iz javnog poziva za izbor i imenovanje direktora Fonda, koji nisu bili dostupni Vladi Federacije BiH prilikom davanja saglasnosti Upravnom odboru Fonda za imenovanje Ahmeta Baljića.

Vlada Federacije BiH 9.7.2015. godine zadužila je resorno ministarstvo da aplikante koji su se žalili na odluku Upravnog odbora o imenovanju direktora Fonda uputi da zaštitu prava ostvaruju putem pravosudnih organa. Već tada je bilo poznato da se u vezi sa imenovanjem direktora vodi nekoliko sudskih postupaka. Saglasnost za imenovanje direktora i Upravnog odbora Fonda data je 18.3.2015. godine u mandatu prethodne Vlade. Stav je aktuelne Vlade da je Fond izuzetno važna ustanova i da je treba u punom kapacitetu staviti u funkciju poticanja zapošljavanja najranjivijih članova društva, kao što su osobe sa invaliditetom.

ODREĐIVANJE PRIOBALNOG POJASA NERETVE

S ciljem omogućavanja djelovanja nadležnih institucija kojima su dodijeljena javna ovlaštenja prema Zakonu o vodama, Vlada FBiH danas je dala saglasnost za određivanje širine zemljišta priobalnog pojasa (granica vodnog dobra) rijeke Neretve za urbano područje Grada Mostara, na dionici od Carinskog do Mosta Hasana Brkića, koja je drugačija od one definisane Zakonom o vodama.

Širina vodnog dobra na ovom području, u slučajevima gdje je to potrebno, može biti i manja od 15 metara, ukoliko pri tome može biti postignuta zaštita od štetnog djelovanja voda, zaštite voda i drugi ciljevi definisani Zakonom o vodama. No, granica ne može biti ispod izrazite geomorfološke promjene (granice obale).

Pri utvrđivanju prijedloga granice vodnog dobra, Agencija za vodno područje Jadranskog mora dužna je primijeniti kriterije iz Zakona o vodama i samo izuzetno postupiti na osnovu ove odluke.

Sjednica Vlade FBiH je u toku, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.