BIH

Smrt na bh. cestama vreba iza svake krivine!

Uzrok udesa najčešće vožnja neprilagođena uvjetima na cesti

Piše: E. TRAKO – D. PAŠALIĆ

7.12.2017

Bosna i Hercegovina crna je rupa Balkana kada je riječ o broju smrtno stradalih u saobraćajnim nesrećama kojima prethodi vožnja neprilagođena vremenskim uvjetima. Zimi je broj nesreća znatno veći nego u ljetnom periodu zbog smanjene vidljivosti te vlažnog i zaleđenog kolovoza, naročito ujutro i u večernjim satima, kada su temperature niže. 

Kratke relacije

Saobraćajni eksperti upozoravaju na ove činjenice, apeliraju na vozače, ali svake godine priča je ista – vožnja bez adekvatne opreme odnosi živote.  

Čak i zamagljenost stakala na vozilu predstavlja veliku opasnost, kako za vozače tako i za druge učesnike u saobraćaju. Velika je odgovornost i na službama koje putne komunikacije trebaju održavati prohodnim, očišćenim od snježnih nanosa i poledice. Vozači često nisu u mogućnosti predvidjeti poledicu, pa je oprezna i sporija vožnja najbolji izbor.

Na teritoriji BiH od 15. novembra do 15. aprila zakonski je obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme za motorna vozila, bez obzira na vremenske uvjete. Iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) upozoravaju da vozilo na niskim temperaturama zahtijeva poseban tretman.

- Vozilo treba dobro pripremiti, čak i za kratke relacije. Nije dovoljno imati samo zimsku opremu, koja ni u kojem slučaju ne smije biti luksuz, nego potreba, već je neophodno prije svakog izlaska iz garaže provjeriti parametre u automobilu - savjetuju iz BIHAMK-a.

Stopa smrtnosti

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o broju smrtnih slučajeva na cestama u svijetu, BiH prednjači među zemljama Balkana. Stopa smrtnosti na 100.000 stanovnika godišnje iznosi 15,6 posto.

Savjeti iz BIHAMK-a

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.