Uzrok udesa najčešće vožnja neprilagođena uvjetima na cesti

Uzrok udesa najčešće vožnja neprilagođena uvjetima na cesti

NAŠA TEMA Vožnja bez zimske opreme ravna samoubistvu

Smrt na bh. cestama vreba iza svake krivine!

Autor: E. TRAKO – D. PAŠALIĆ
07.12.2017 19:29
A
A
A

Bosna i Hercegovina crna je rupa Balkana kada je riječ o broju smrtno stradalih u saobraćajnim nesrećama kojima prethodi vožnja neprilagođena vremenskim uvjetima. Zimi je broj nesreća znatno veći nego u ljetnom periodu zbog smanjene vidljivosti te vlažnog i zaleđenog kolovoza, naročito ujutro i u večernjim satima, kada su temperature niže. 

Kratke relacije

Saobraćajni eksperti upozoravaju na ove činjenice, apeliraju na vozače, ali svake godine priča je ista – vožnja bez adekvatne opreme odnosi živote.  

Čak i zamagljenost stakala na vozilu predstavlja veliku opasnost, kako za vozače tako i za druge učesnike u saobraćaju. Velika je odgovornost i na službama koje putne komunikacije trebaju održavati prohodnim, očišćenim od snježnih nanosa i poledice. Vozači često nisu u mogućnosti predvidjeti poledicu, pa je oprezna i sporija vožnja najbolji izbor.

Na teritoriji BiH od 15. novembra do 15. aprila zakonski je obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme za motorna vozila, bez obzira na vremenske uvjete. Iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) upozoravaju da vozilo na niskim temperaturama zahtijeva poseban tretman.

- Vozilo treba dobro pripremiti, čak i za kratke relacije. Nije dovoljno imati samo zimsku opremu, koja ni u kojem slučaju ne smije biti luksuz, nego potreba, već je neophodno prije svakog izlaska iz garaže provjeriti parametre u automobilu - savjetuju iz BIHAMK-a.

Stopa smrtnosti

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o broju smrtnih slučajeva na cestama u svijetu, BiH prednjači među zemljama Balkana. Stopa smrtnosti na 100.000 stanovnika godišnje iznosi 15,6 posto.

Savjeti iz BIHAMK-a