Sarajevo jučer: Građani se guše u smogu

Sarajevo jučer: Građani se guše u smogu

ALARMANTNO U Sarajevu najzagađeniji zrak u Evropi

Zima nije ni počela, a mi već udišemo ogromne količine otrova

Autor: E. D. A.
07.12.2017 18:21
A
A
A

Zima kalendarski još nije ni počela, a zagađenost zraka u bh. gradovima daleko je iznad dozvoljenih granica. Kratkotrajna stabilizacija vremena proteklih dana samo je pogoršala stanje, pa je tako sarajevska Ilidža preksinoć bila najzagađenije mjesto u Evropi! 

Martin Tais, stručnjak za kvalitet zraka i klimatske promjene, podsjeća da je loženje uglja jedan od najvećih uzročnika enormnog zagađenja zraka.

Isti scenarij

- Granična vrijednosti čestica nevidljive prašine PM10 je 50 mikrograma po metru kubnom, a na Ilidži je mjerna stanica pokazivala 369. Mi smo tako bili neslavni prvaci Evrope. Ovo je tek početak sezone, ali i naših problema sa zagađenjem. Jedino se možemo nadati povoljnim vremenskim uvjetima - rekao je Tais.

I dok se građani širom BiH svake zime bukvalno guše, nadležni uporno ignoriraju ovaj problem i ne poduzimaju ništa na zaštiti zdravlja stanovništva. Anes Podić, koordinator projekta „Eko akcija“, ističe da nam ove grijne sezone prijeti isti ili čak i gori scenariji nego lani, a spas nam može donijeti jedino – vjetar!

- Naše vlasti ne rade ništa. Za sve ove godina jedina mjera koja je uvedena je plaćanje eko-takse pri registraciji vozila. A njena jedina svrha je da se naš novac prelije u džepove privatnika – navodi Podić.

Stepen zagađenosti zraka svakodnevno se prati na internet stranici Ekoakcija.org, gdje se objavljuju i vrijednosti prikupljene na mjernim stanicama u BiH. Prema jučerašnjim mjerenjima u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Lukavcu, Prijedoru, Bosanskom Brodu i Ilijašu zrak je bio nezdrav za stanovništvo, a najgore je bilo u Živinicama.

Prema procjenama Američke agencije za okoliš, jedna loša peć na loženje proizvodi zagađenje kao pet kamiona. Samo u Sarajevu, ističe Podić, ima 40.000 peći u kojima se loži od jutra do mraka.

- Građani nisu svjesni koliko je velik problem zagađenost zraka. Svake godine imamo isti šablon kada je u pitanju odnos vlasti, pa ćemo tako i ove imati sada već ustaljenu praksu, opominjat će nas da stavljamo šal preko usta – kazao je Podić.

Zenica: Gradski displej nije u funkciji

Tačne vrijednosti

Prema podacima zeničkog „Eko foruma“, lani je na mjernom mjestu u Tetovu utvrđeno da je bilo čak 156 dana s prekoračenim dnevnim prosjekom koncentracija sumpordioksida, a kojih, prema propisima, ne smije biti više od tri.

Tačne vrijednosti lebdećih čestica u zraku jučer nije bilo moguće vidjeti s obzirom na to da gradski displej, na kojem se emitiraju ti podaci, nije bio u funkciji.


Vojska na ulicama

- U zemljama EU, kada je vrijednost zagađujućih čestica u zraku 80, proglašava se alarmantno stanje. Primjerice, da je vrijednost zagađujućih čestica u zraku u Parizu kao kod nas, vjerovatno bi na ulicama bila vojska i tjerala ljude da se vrate u kuće. Nažalost, kod nas u takvim uvjetima djeca idu u škole – kazao je Podić.