BIH

Kako direktorica KCUS-a zamišlja uspješan menadžment: Izetbegović od ZZO-a nelegalno izvlači pare

Izetbegović: Dosjetila se da sagradi Potemkinova sela

S. KURT

7.12.2017

Direktorica Kliničkog centra Sarajevo Sebija Izetbegović smislila je kako da od Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) izvuče dodatni novac, a javnost ubijedi da su rezultati KCUS-a bolji nego ikad. 

U posljednje dvije godine njenog mandata broj ležećih pacijenata sve je manji, uostalom kao i broj operacija, intervencija, izdatih nalaza, lijekova, broj ljekara, pa se Izetbegović dosjetila da sagradi Potemkinova sela.


Jednostavan recept

Recept je jednostavan i nije baš mnogo trebalo da se smisli, ali bi se samo rijetki usudili tako očito i javno varati ZZO, kako to Izetbegović provodi u praksi. 

- Moj muž svakog mjeseca ide na transfuziju na Hematologiju. Do sada je bilo vrlo jednostavno. Donese nalaz od hematologa, javi se, sutra ga naruče i završimo sve. Odnedavno je sve komplikovano. Za transfuziju sad treba velika uputnica, dakle uputnica za bolnicu. Morao je onda leći dva sata, što se računa kao dnevni boravak u bolnici. Prije je sve bilo završeno za nekoliko sati, sada je od osam do 18 sati proveo na Hematologiji. Leži, čeka rezultate, nalaze. A sve to da bi dobio otpusno pismo, što se onda računa kao da je bio ležeći bolesnik na Hematologiji - kazala nam je jedna Sarajka, koja je željela ostati anonimna.

Identično iskustvo ima i jedna sarajevska novinarka. Na Plastičnoj hirurgiji skidala je madež.

- To se oduvijek radilo ambulantno i ideš kući, osiguranje sve pokriva. Sada sam morala na blagajnu da ovjere trošak od 150 KM za dan u bolnici, koji će naplatiti ponovo od ZZO-a. To sam radila u petak, u ponedjeljak sam morala ponovo na Plastiku da me „otpuste“ s odjela - govori naša kolegica.

Krpljenje rupa

Na otpusnom pismu piše da je prilikom otpusta došla „na konsultacije“, a u potpisu su tri ljekara – ordinirajući, šef odjeljenja i šef klinike, koji, htjeli – ne htjeli, učestvuju u malverzacijama koje je osmislila direktorica Izetbegović.

Osim dodatnog priljeva novca iz ZZO-a, Izetbegović krpi i rupe koje su nastale amaterskim rukovođenjem Kliničkim centrom. Sad na sonu ima više ležećih pacijenata, a isti broj ljekara, osoblja, lijekova. Kao u narodnoj - vuk sit, a pacijenti... Na broju!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.