BIH

Papa Franjo pružio podršku BiH na putu ka EU

Srna

7.12.2017

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo rekao je danas da BiH treba da ide putem dijaloga i stvaranja kompromisa na dobrobit svih naroda koji u njoj žive, te poručio da Vatikan podržava težnje BiH ka integraciji u EU. 

Papa Franjo primio je danas predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića, a tokom razgovora potvrđeni su izuzetno dobri odnosi Vatikana i BiH.

Iz Vijeća ministara saopšteno je da je papa Franjo rekao da Vatikan u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

Zvizdić je upoznao papu i o činjenici da je zakon o vjerskim praznicima, koji je jedna od stavki iz Osnovnog ugovora, bio u proceduri, ali da, nažalost, nije dobio potrebnu saglasnost, te da će uložiti napore da se prevaziđe zastoj u sprovođenju ovog ugovora.

U saopštenju se dodaje da je Zvizdić papi Franji poklonio Povelju Kulina bana, najstariji poznati pisani dokument u istoriji BiH i monografiju "Svjetlost Evrope u BiH", koja predstavlja kulturno-historijsko nasljeđe BiH i na jednom mjestu objedinjuje sedimente materijalne kulture brojnih civilizacija koje su boravile na tlu BiH.

Papa Franjo je Zvizdiću poklonio Medaljon anđela mira, koji je uradio rimski umjetnik Gvido Veroi.

Zvizdić je čestitao papi Franji predstojeći praznik Božić i pozvao ga da u narednoj godini posjeti BiH.

Nakon susreta sa papom Franjom, Zvizdić se sastao i sa sekretarom Vatikana monsinjorom Pijetrom Parolinom. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.