BIH

Vozila hitne i vatrogasaca imaju prednost nad vozilima pod pratnjom

S. D.

7.12.2017

Delegati Doma naroda danas su podržali Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH.

Ovaj zakon predlagača Damira Arnauta (SBB), poslanika u Predstavničkom domu, usvojen je u drugom čitanju i objavom u "Službenim novinama BiH" stupit će uskoro na snagu. Ovim izmjenama Arnaut je tražio ukidanje privilegija da vozila funkcionera imaju pravo prvenstva u odnosu na Hitnu pomoć i vatrogasce, kako je regulirano aktuelnim zakonom.

Ubuduće, zahvaljujući ovim izmjenama, u BiH vozila funkcionera pod pratnjom, neće više imati prednost nad vozilima koja spašavaju živote ljudi i njihovu imovinu jer do sada je bio slučaj da zakonsko pravo prednosti u saobraćaju imaju političari, odnosno vozila koja ih voze, u odnosu na ona Hitne pomoći i vatrogasne službe.

Na ovaj način BiH se pridružila evropskim zemljama, u kojima vozila hitne i vatrogasaca imaju prednost nad vozilima pod pratnjom.

Dom naroda usvojio je i prijedlog Zakona o državnoj službi u institucijama BiH.

Delegati su podržali inicijativu delegatkinje Ljilje Zovko (HDZ), da se organizira tematska sjednica Doma o radu pravosudnih instittucija BiH, vezanih za predmete procesuiranja ratnih zločina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.