BIH

Značajan potez lokalnih vlasti u Bosanskoj Gradišci: Priključak na vodovod tri puta jeftiniji

Priključak na vodovod sada košta 702 KM

B. G.

7.12.2017

Cijene priključivanja na vodovodnu i kanalizacionu mrežu u Bosanskoj Gradišci niže su od 1. decembra ove godine i do tri puta. Uvidjevši da se na izgrađene primarne mreže kanalizacije i vodovoda priključuje tek pokoje domaćinstvo, u KP ''Vodovod'' i lokalnoj upravi su napravili novu, znatno nižu tarifu. 

Sandro Zeničanin, direktor ''Vodovoda'', kaže da je priključak na mrežu vodovoda do sada koštao 2.500, pa čak i do 3.500 maraka, zavisno od udaljenosti potrošača. Istovremeno, priključak na novoizgrađenu kanalizacionu mrežu koštao je 1.135 maraka.

- Visoke cijene priključaka su bile glavni razlog slabog priključivanja potrošača na mreže. To je dovodilo u pitanje opravdanost višemilionske investicije. Smanjili smo cijene pa očekujemo pojačan broj zahtjeva za priključke - rekao je Zeničanin.

Odlukom lokalnog parlamenta, koja je već na snazi, nova cijena priključenja na mrežu vodovoda sada je 702, a na kanalizacionu 468 maraka, što je jeftinije tri puta nego do sada.

- Ovo je pravi potez lokalne vlasti. Samo na ovaj način će se povećati broj potrošača, a u krajnjem ishodu zaštititi vodoizvorište u Žeravici. Očekujemo nove priključke u našem naselju, koje je u ekspanziji izgradnje - kaže Dragan Pauković, predsjednik Savjeta MZ Žeravica.

U narednoj godini, osim postojećeg vodotornja u Žeravici, planirana je izgradnja novog, savremenijeg objekta te vrste, što će znatno pojačati kapacitete u vodosnabdijevanju. Potom slijede projekti na izgradnji novih primarnih vodova u selima Lijevče polja i Potkozarja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.