Rijeset IZ u BiH: Odluka predsjednika Trampa ne doprinosi mirnom rješenju izraelsko-palestinskog pitanja

Avaz.ba
07.12.2017 15:52
A
A
A

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas se oglasio povodom jučerašnje odluke predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa (Trump) da Ambasadu SAD-a u Izraelu iz Tel Aviva premjesti u Jerusalem.

Za Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini odluka predsjednika Trampa je zabrinjavajuća - jer je jednostrana i ne doprinosi mirnom rješenju izraelsko-palestinskog pitanja -. 

- Status Jerusalema je definiran rezolucijama Ujedinjenih nacija i međunarodnim pravom, koje bi trebalo biti obavezujuće za svakog.  Jerusalem je sveti grad u kojem su smješteni objekti vjerske i kulturne baštine svih velikih religija svijeta. Ova odluka bi mogla izazvati posljedice koje je teško predvidjeti. Očekujemo od najodgovornije zemlje svijeta da svoje odluke donosi u skladu sa težnjama za svjetskim mirom i razumijevanjem među narodima i kulturama - poručuju iz Rijaseta IZ u BiH. 

U Rijasetu se nadaju - da će predsjednik Tramp poslušati savjete svoje administracije i prijatelja SAD-a u svijetu i na Bliskom Istoku te promijeniti pomenutu odluku, kako su to činile i ranije američke administracije, stoji u saopćenju Rijaseta.