BIH

Neprimjeren istup i paušalne ocjene Mirze Hajrića

Avaz.ba

7.12.2017

Programski kolegij i menadžment BHRT-a oštro osuđuju neprimjeren istup i paušalne ocjene ambasadora BiH u Australiji Mirze Hajrića, iznesene u "Oslobođenju", nakon što je još jedan državni službenik iz Predsjedništva BiH Dženan Selimbegović, u objavi na Facebooku, na primitivan način izvrijeđao poznate bh. novinarke Sanelu Prašović-Gadžo i Arijanu Saračević-Helać poslije emisije "Intervju 20" na programu BHT1.

U sedmici kada civilizirani svijet obilježava Dane aktivizma protiv nasilja nad ženama, Selimbegović i Hajrić demonstriraju verbalno nasilje bez presedana.

"Stoga, pozivamo Predsjedništvo BiH i Ministarstvo vanjskih poslova BiH da sankcioniraju ovakvo istupanje svojih uposlenika, bez obzira na pravdanje da se radi o privatnim objavama na FB profilu, ličnom mišljenju i slično", poručili su iz BHRT-a.

Kako navode, svi koji se uključe u medijski prostor putem sredstava javne komunikacije moraju biti svjesni težine svake napisane i izgovorene riječi.

"Ovaj put, posebnu paznju skrećemo na istup državnog službenika Hajrića u kojem diplomatski predstavnik BiH u inozemstvu menadžment BHRT-a naziva nesposobnim zbog toga što naš program ne može gledati u Australiji putem satelita i ocjenjuje da urednici i novinari BHRT-a srozavaju ugled profesije, navodeći, bez ikakvih argumenata, kao da je modni guru, a ne ambasador BiH, da su naši voditelji pogužvani, neuredni, bajatih frizura, da izgledaju prljavo", kaže se u saopćenju.

Iz BHRT-a navode kako je ovo "sramotan istup i iznošenje stavova čovjeka koji je plaćen da zastupa interese države u inozemstvu, a ne da, neodgovorno i paušalno, na osnovu svog, po nama, vrlo upitnog ličnog i profesionalnog kredibiliteta, pljuje po Javnom servisu BiH".

"Javno pitamo gospodina Hajrića, šta je on uradio u svom dosadašnjem mandatu ambasadora? Koji su to rezultati njegovog rada za državu koju predstavlja kao njen diplomatski predstavnik? Ovom prilikom ga podsjećamo da situacija u koju je dospio javni servis BiH, uz sve interne probleme koji su utjecali na sadašnji status BHRT-a, u osnovi vuče korijene iz vremena kad se Hajrić, kako se sam hvali, bavio Javnim servisom BiH. Ovom prilikom ultimativno zahtijevamo od Ministarstva vanjskih poslova da odmah reagira na istup svog uposlenika, i sankcionira njegovo neprimjereno ponašanje, uz napomenu da od tog zahtjeva nećemo odustati", poručili su iz BHRT-a.

Dodaju kako će "s neviđenim i besprimjernim pritiskom na javni medij državnog službenika Hajrića obavijestiti sve domaće i inozemne institucije od kojih će zatražiti hitnu zaštitu od ovakvog neprihvatljivog ponašanja".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.