BIH

Delegati Doma naroda očekuju da će set zakona o akcizama biti usvojen i u PDPSBiH

Sa današnje sjednice ( A. Durgut/Avaz.ba)

E. Ma.

7.12.2017

Delegat Kluba Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović (SNSD) nakon usvajanja seta zakona o akcizama na današnjoj sjednici kazao je da je potrošeno previše vremena kao i da je bilo mnogo politiziranja oko ovog pitanja.

Dodao je i da se ne može ni procijeniti koliko je sredstava već do sada izgubljeno za BiH.

Dopredsjedavajući Doma naroda PSBiH Safet Softić (SDA) podsjetio je da je danas drugi put ovaj doma usvojio set zakona o akcizama, ovaj put u oba čitanja.

- Prihvatili smo ovaj set zakona Vijeća ministara kao svoj i uputili ga Predstavničkom domu po hitnoj proceduri s namjerom i većinskom voljom Doma naroda ubrzati tu proceduru - kazao je Softić.

Kako je rekao, postoje određeni problemi u komisijskoj fazi kada je u pitanju Predstavnički dom te je na ovaj način izbjegnuta ta procedura koja bi eventualno ponovo zaustavila set zakona.

Delegat Kluba Hrvata Mario Karamatić (Hrvatska seljačka stranka - HSS) koji je bio protiv ovih zakona kazao je da HSS otpočetka ne podržava uvođenje novih nameta jer smatraju da se time neće ništa postići jer privredni rast dolazi od nameta široke potrošnje.

- Nije bilo potrebno da se uvode novi nameti kada su već postojeći preveliki, a ovo će poskupiti život svih u BiH i više je nego upitno kako će sredstva biti utrošena - stav je tog delegata.

Vijeće ministara BiH je utvrdilo modificirani Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, a ključna izmjena se odnosi na činjenicu da se ne povećavaju akcize, osim na biogoriva i biotečnosti, nego se za 0,15 KM povećavaju cestarine, pri čemu će se prikupljena sredstva isključivo koristiti za izgradnju autocesta i za izgradnju i rekonstrukciju svih drugih vrsta cesta.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.