BIH

Zaštićeni svjedok "A": Nedžad Herenda je ubio zarobljenike

Autor:A. ČENGIĆ

7.12.2017

Svjedočenjem zaštićenog svjedoka "A", danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje Draganu Vikiću, bivšem komadantu Specijalne jedinice MUP-a RBiH, te Jusufu Pušini, Nerminu Uzunoviću i Mladenu Čovčiću. Oni se terete da su 1992. godine učestvovali u ubistvu osam zarobljenih pripadnika bivše JNA na lokalitetu Velikog parka u Sarajevu.

- Nedžad Herenda je ubio zarobljene vojnike - rekao je zaštićeni svjedok "A".

Ispričao je i da je zajedno s Davorom Matićem i Edvinom Jusićem zarobljenike doveo kombijem iz policijske stanice Novi Grad do Doma policije u Sarajevu.

- Tu ih je iz kombija "kao stoku" izveo Herenda. Ispred Doma policije ima jedan podzid. Herenda ih je tjerao da ga preskoče i tako je jednog po jednog ubijao. Gledao sam to s oko dva metra udaljenosti - kazao je svjedok "A", dodavši da je tada s njim bio Davor Matić.

On je dodao da ih je na putu do Doma policije sve vrijeme udarao Jusić.

Tužiteljica Vesna Ilić svjedoku je predočila ranije iskaze koje je dao Tužilaštvu BiH, a u kojima je navodio kako misli da ih je Herenda ubio. Na pitanje šta je od navoda tačno, svjedok je još jednom potvrdio da je lično vidio ubistva.

"Hekler" i plavi kombinezon

Zaštićeni svjedok "A" kazao je da je Herenda prilikom ubistava zarobljenih pripadnika JNA u ruci imao "hekler" i plavi kombinezon, pojasnivši da nije riječ o vojnoj uniformi. Na upit kako je znao da je to Herenda, svjedok je odgovorio da su zajedno išli u školu i da se od tada poznaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.