BIH

Loši kod kuće, grozni u gostima!

Piše: Bakir HADŽOMEROVIĆ

8.12.2017

- Ja ću da vam pojasnim. Evo, ovako vam izgleda sve. Ja sam citirao ono što sam dobio u toku zvaničnih razgovora. E, tako vam izgleda i oko granice, i oko svega drugog.  

Ovim je riječima predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odjavio pres-konferenciju upriličenu nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH.

Vučićev komentar uslijedio je pošto je Bakir Izetbegović, mimo predviđenog protokola, javno upozorio svog kolegu i vječitog koalicionog partnera Dragana Čovića da pred novinarima ne iznosi zajedničke, već vlastite stavove o statusu Kosova.

Kolektivni cirkus

Podsjećanja radi, Čović je u Beogradu u više navrata ponovio da će Bosna i Hercegovina o bilo kojem važnom pitanju, pa i o odnosu prema kosovskoj nezavisnosti, „vlastita stajališta usklađivati sa srbijanskim“. Na to je reagirao Izetbegović tvrdnjom da se „vanjska politika BiH neće određivati u Beogradu i Zagrebu, već će to biti u Sarajevu“.

Nakon što ostali sagovornici taj, valjda, nesporni stav nisu ni podržali ni negirali, druženje s medijima je prekinuto, a predsjednička svita je s javne pozornice kolektivno prešla u bekstejdž.

Beograd: Svi naslagani nesporazumi ogoljeni do kosti

Nema nikakvih dilema kako nova beogradska blamaža čelnika naše države predstavlja tek još jedan dokaz da namrgođeni i posvađani trio iz Predsjedništva BiH, uz tradicionalno lošu igru na domaćem, priređuje znatno gore partije na gostujućim terenima.

Umjesto da posjetu Srbiji iskoriste za promociju odgovorne i usaglašene državne politike te smirivanje zabrinjavajućih nacionalističkih tenzija nastalih usljed poznatih haških presuda, kolektivni predsjednički cirkus potrudio se da sve svoje naslagane nesporazume do kosti ogoli i izvan granica Bosne i Hercegovine.

Namćoraste komšije

A upravo se o temi državnih granica govorilo i u Beogradu... Pa smo tako od Čovića i Vučića saznali nepoznate detalje o planiranoj razmjeni bh. teritorija kod hidroelektrana Bajina Bašta i Zvornik za „adekvatne“ srbijanske čuke pozicionirane negdje oko Priboja i Rudog!? Ljudi moji, baš kao da se radi o sukobu namćorastih komšija oko međe, a ne o međudržavnim obavezama i ugovorima proisteklim iz zaključaka evropski verificirane Badinterove komisije...

Posjeta nazor organizirana

Nažalost, svakom razumnom je jasno da je posjeta Predsjedništva BiH zvaničnom Beogradu bila nazor organizirana, nedopustivo nepripremljena, pa je stoga i doživjela zasluženi fijasko. Uostalom, Izetbegović, Ivanić i Čović džaba su se patili putujući lošim cestama „tamo daleko“, a sve, eto, kako bi nam dokazali da se „ni u putu nisu sreli“. Naime, to smo dobro znali i ranije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.