BIH

Mulabdić: Poduzet ćemo sve mjere i radnje kako bi doček Nove godine protekao bez incidenata

E. Ma.

8.12.2017

U sarajevskoj Vijećnici danas je održan sastanak na kojem su Vedran Mulabdić, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, i Mevludin Halilović, policijski komesar KS, sa Abdulahom Skakom, gradonačelnikom Sarajeva, razgovarali uopćeno o sigurnosnoj situaciji u Kantonu Sarajevo te izazovima koji se stavljaju pred sarajevsku policiju uoči novogodišnjih i božićnih praznika.


Operativni plan

Konstatirano je da je sigurnosna situacija na jako zadovoljavajućem nivou te da su svi policijski službenici MUP-a KS, u skladu sa svojim ovlastima, aktivno uključeni u pripremne aktivnosti.  

Mulabdić, u izjavi za Avaz.ba, kazao je da je na sastanku, između ostalog, razgovarano i o mjerama sigurnosti u skladu s Operativnim planom za osiguranje dočeka Nove godine na otvorenom, uključujući i mjere koje će biti poduzete na samom lokalitetu dočeka, ali i na području cijelog Kantona Sarajevo.

- Aktivnosti će se ogledati u fizičkom, operativnom, saobraćajnom i kontradiverzionom osiguranju, posebno na mjestu javnog dočeka. Bit će angažiran dovoljan broj policijskih službenika, a i prema dosadašnjim iskustvima i informacijama kojima raspolažemo, poduzet ćemo sve mjere kako bi doček Nove godine prošao bez incidenata, kazao je Mulabdić.

Sigurnosni izazovi  

Ministar je naglasio da prošlogodišnji doček Nove godine, na kojem je bilo između 75.000 i 85.000 ljudi, a nije zabilježen nijedan incident, jasan je pokazatelj da MUP KS ima adekvatne i kompetentne kapacitete da odgovori na sve vrste događaja pa i one na najvišem nivou i na sve vrste sigurnosnih izazova koji se nađu pred njima. 


Sa današnjeg sastanka

- Apeliram na sve građane da tokom novogodišnjih praznika ne koriste petarde i ostala pirotehnička sredstva. Osim uznemiravanja građana, nestručnim i neopreznim rukovanjem pirotehničkim sredstvima, može doći do neželjenih posljedica, težeg ili lakšeg samopovređivanja ili povređivanja osoba. Apeliram na roditelje da djeci ukažu na moguće posljedice koje prijete pri korištenju pirotehničkih sredstava, kao što su opekotine i razderotine, povrede lica, dijelova šake, gubitak prstiju i slično. Također, apeliram na građane da se suzdrže i od svih drugih negativnih ponašanja, a kako bi smo svi zajedno dostojanstveno ispratili staru i ušli u Novu 2018. godinu. Na taj način, uljepšat ćemo boravak i posjetiocima iz drugih gradova i država, koji su odlučili Novu 2018. godinu dočekati u našem gradu, i još jednom dokazati da su Sarajlije uvijek bili i ostali srdačni domaćini - kazao je na kraju Mulabdić.

Podsjećamo, za vrijeme novogodišnjih praznika, Sarajlije i svi gosti pristigli iz drugih gradova BiH i regije imat će priliku tri noći uživati u svirci.

Osim Zdravka Čolića, koji će nastupiti u najluđoj noći, 30. decembra, nastupit će Sarajevska filharmonija, a u noći sa prvog na drugi januar u Sarajevu će nastupiti "Crvena jabuka".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.