BIH

Hrvatska odgovorila za tri, Srbija za dva, a Crna Gora za pet mjeseci

Mašić: Do marta, avgusta, decembra... i ništa | Arnaut: Kao da je novogodišnji paketić

K. KEŠMER

10.12.2017

Koliko zaostajemo na evropskom putu najbolje se vidi kada se uporedimo sa zemljama okruženja. BiH je dobila tačno 3.242 pitanja, Hrvatska 4.560, Srbija 2.483, Crna Gora 2.178, Makedonija 4.666 i Albanija 2.280 pitanja. 

Neodgovorna vlast

Sve ove zemlje svoje su odgovore dostavile dvostruko, a u slučaju Srbije skoro šesterostruko brže od BiH. Tako su Hrvatskoj (koja je dobila čak 1.300 više pitanja od nas) trebala samo tri mjeseca. Pitanja su primili 10. jula 2003., a odgovore predali 9. oktobra iste godine.

Srbiji je trebalo čak i manje. Upitnik su zaprimili 23. novembra 2010., a odgovore su predali dva mjeseca i osam dana kasnije - 31. januara 2011. godine.

Crnoj Gori je trebalo nešto duže, ali ipak dvostruko manje nego u našem slučaju. Ova država pitanja je zaprimila 22. jula 2009., a odgovorili su 9. decembra 2009. godine. Makedonija i Albanija također su u tom roku predale svoje odgovore.

Zastupnik SDP-a u Federalnom parlamentu Damir Mašić kazao nam je kako su ovi podaci još jedan u nizu pokazatelja i dokaza da imamo neodgovornu vlast.

- To je vlast koja definitivno nije dostojna obnašanja tih funkcija. Ponovo smo rekorderi, ali opet u jednoj negativnoj stvari. Svi naši susjedi su u rasponu od nekoliko mjeseci odgovorili, dok smo mi imali najava i najava i najava, od toga da ćemo do marta, avgusta, decembra... i još nismo stigli odgovoriti - naveo je Mašić.

Ostala samo slika

Zastupnik SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Damir Arnat podsjetio je da je na zastoj u tom procesu upozorio još u julu, više od osam mjeseci nakon preuzimanja Upitnika.

- Tada sam rekao da BiH kaska duplo u odnosu na Hrvatsku, Albaniju i Crnu Goru, a čak četiri puta u odnosu na Srbiju, koja je odgovor dostavila za dva mjeseca i osam dana. Zvizdiću je, međutim, trebalo više od šest mjeseci samo da angažira prevodioce, a odgovora ni na vidiku. Ostala je samo ona slika njega kako od komesara Hana preuzima Upitnik, kao da je to novogodišnji paketić, a ne nešto čime se mislio ozbiljno pozabaviti – kazao je Arnaut.


Ne mogu se dogovoriti ni o tome koji je dan

Podatak da su institucije BiH nekoliko puta probile svoj rok, Mašić navodi da zbog toga cijeli proces postaje svakim danom sve veća farsa koja potvrđuje neozbiljnost vlasti.

- Vode nas partije koje ne mogu da se dogovore o tome koji je mjesec i koji dan, a kamoli o evropskom putu BiH – kazao je Mašić.


Poređenje s Hrvatskom, Crnom Gorom i Srbijom

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.