BIH

Svrha tajnosti je skrivanje imena političara koji blokiraju evropski put BiH

Na današnji dan prije godinu komesar Han je predsjedavajućem Zvizdiću u Sarajevu uručio Upitnik Evropske komisije

E. HALIMIĆ

10.12.2017

Na današnji dan prije tačno godinu komesar EU za susjedsku politiku i proširenje Johanes Han (Johannes Hahn) uručio je predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Upitnik Evropske komisije. Godinu poslije došao je i otišao iz naše države sa saznanjem da još nismo dostavili usaglašene odgovore.

Koliko pitanja

Dok neki od odgovornih u BiH tvrde da ima još desetak pitanja na koja ne postoji usaglašen odgovor, drugi spominju njih 50-ak.

Tragom ovih oprečnih informacija, kontaktirali smo Direkciju za evropske integracije (DEI) BiH i dobili odgovor da je, za sada, najmanje po jedno pitanje iz Ekonomskog kriterija, te poglavlja 24. koje se odnosi na Pravdu, slobodu, sigurnost, zatim 25. (Nauka i istraživanje), 26. (Obrazovanje i kultura) i 30. (Vanjski odnosi), upućeno Kolegiju za evropske integracije kao najvišem političkom tijelu u sistemu koordinacije, dok se finalizacijom ostalih bave radne grupe i Komisija za evropske integracije.

Na naše insistiranje da nam daju tačan broj i sadržaj još neusaglašenih ili neodgovorenih pitanja iz Upitnika EK, iz DEI-ja su ustvrdili da „ne postoji nijedno neodgovoreno pitanje, jer za svako postoji odgovor čiji sadržaj treba da finaliziraju tijela u sistemu koordinacije, odnosno radne grupe, Komisija i Kolegij za evropske integracije”.

- Postupak ne može biti do te mjere javan da se u ovoj fazi ukaže na materiju koja je u obradi ili da se ona izdvaja, s ciljem zaštite procesa odlučivanja i odgovornosti u cjelokupnom postupku. Istu praksu bilježile su i države koje su prethodno odgovarale na Upitnik Evropske komisije – tvrde iz Direkcije.

Dakle, javnost u ovom trenutku ne može znati o kojim se pitanjima bh. političari ne mogu usaglasiti i zbog kojih se to pitanja više od godinu brukamo na međunarodnoj sceni. Stoga smo komentar potražili i od analitičara.

Politolog Adis Arapović za „Avaz“ kaže da je držanje u tajnosti ovakvih podataka isključivo u svrhu skrivanja koji to nivo vlasti, koja institucija, koji političar u ovom trenutku drži zarobljenim evropski put BiH.

Izloženi propagandi

- Oni ne žele da adresiraju odgovornost s vrha prema dolje, a posebno političara koji daju rokove i koji svaki mjesec postavljaju nove - smatra Arapović.

Dodaje da javnost bez uvida u potpunu istinu o tome zašto BiH treba godina da odgovori na neko pitanje ne može zauzeti ni relevantan stav.

 - Stoga budemo izloženi propagandi pojedinih političara, koji govore da je sve uredu, da se odgovara i da samo što nije sve završeno. Ne treba zaboraviti da su bh. političari jedini u regiji tražili pola godine da odgovore na Upitnik, a onda smo jedina država u historiji evropskih integracija koja je probila rok za 100 posto i, što je najgore, ne vidi se kraj ovog procesa. Ovo, ustvari, govori o nivou kompetencije i odgovornosti ljudi koji su tražili i postavljali te rokove. Tu, prije svega, mislim na članove Predsjedništva BiH, Čovića, Izetbegovića i Ivanića, a posebno na premijera Denisa Zvizdića – naglasio je Arapović.


Arapović: Najodgovorniji je premijer


DEI demantira Dodika: NATO se ni ne spominje 

Iz DEI-ja smo zatražili i komentar na tvrdnje predsjednika RS Milorada Dodika nakon ovosedmičnog sastanka s komesarom Hanom da je u Upitniku navedeno i pitanje je li BiH opredijeljena za članstvo u NATO-u.

- Javnost se i sama na internet-stranici Direkcije može uvjeriti da se NATO u Upitniku ne spominje. Članstvo u EU i u NATO savezu međusobno nisu uslovljeni, pa tako postoje NATO članice koje nisu u EU i članice EU koje nisu u NATO savezu - pojasnila je Marina Kavaz-Siručić, portparol DEI-ja.

Ona je pojasnila i da se neki odgovori koji iz više razloga nisu finalizirani, odnosno nije ih moguće uputiti na prevođenje na engleski jezik, „nalaze u različitim stadijima”. Dio nije finaliziran, iako je sadržaj usaglašen, te ih trebaju potvrditi koordinatori na svim nivoima vlasti, a dio je još na usaglašavanju u radnim grupama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.