BIH

Profesor Karabeg iz Istanbula o uglednom Simpozijumu i zadnjim tehnikama rinoplastike u svijetu

Avaz.ba

9.12.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

U Istanbulu se od 8. do 10. decembra održava 1. Simpozijum s operacijama "uživo", a koje organizira Evropsko Udruženje hirurga za operacije nosa (RSE).

Cilj je edukacija, razmjena iskustva i kontinuirano informiranje o zadnjim trendovima rinoplastike tj.estetske i funkcionalne operacije nosa.

Jedini predstavnici iz BiH su bili dr Amela Karabeg i prof. dr Reuf Karabeg.

Pitali smo prof. dr Reuf Karabega da kaže nekoliko riječi o simpozijumu. 

- Za vrijeme simpozijuma urađeno je osam operacija od svjetski priznatih eksperata Evrope. Operativni zahvati su prenošeni videolinkom do dvorane gdje su učesnici bili u mogućnosti postavljati pitanja u svakom trenutku operacije. Treći dan rezerviran je za posebne lekcije po 45 minuta svih predavača i neposredni razgovor i razmjena iskustava sa njima - kaže Karabeg.

Koliko "blizu" ste bili svim tim operacijama, je li baš isti osjećaj prenošenje videolinkom i kada ste lično u sali?

- Drugi dan simpozijuma sam bio u jednoj operacionoj sali sa prof. dr Ivesom Sabanom i dr Oliverom Gerbaultom iz Pariza i u drugoj sa profil. dr Nazimom Čerkesom koji je predsjednik Evropskog Udruženja i organizator skupa u Istanbulu i jedan od najboljih estetskih hirurga nosa u svijetu. Ova posljednja operacija je preko Udruženja ISAPS (čiji sam bio osam godina nacionalni predstavnik ispred BiH, a sada član istog) ,prenošena tzv.webinar linkom u cijeli svijet za odabrane članove ISAPS-a (oko 300) koji su također mogli postavljati pitanja. Čak se i prof.Renato Salz iz SAD (predsjednik ISAPS-a u 2016. g i bivši predsjednik Američkog Udruženja estetskih hirurga) javio i komentirao izuzetno tešku operaciju nosa.

Koja imena sa simpozijuma trebamo spomenuti i jeste li uspostavili kontakte?

- Wolfgang Gubisch iz Štutgarta, Enrico Robotti iz Rima, Charles East iz London, Oliver Berboult i Yves Saban iz Pariza i tri operatera iz Turske, Nuri Čelik, Fazyl Apaydin te najznačajnije ime Nazim Cerkes, predsjedniik Udruženja i simpozijuma. Operacije koje su uradili su pažljivo odabrane i izvrsno izvedene. Istinski su to velikani estetskih operacija nosa. Dvojicu sam upoznao a ostale sam poznavao dobro od ranije. Bio je dirljiv susret s dr Robotijem, koji je bio u Zenici kao hirurg tokom rata a zajednički prijatelj dr Enrico Simone iz Firence je bio kod nas u Sarajevu u ratu. Još jednom smo se sjetili rahmetli prim. dr Delića iz Zenice i pokojnog profesora Enrica i spontano pustili suzu. Bili su veliki humanisti i znalci hirurgije. Enrico mi je bio prijatelj ali i veliki zaljubljenik I prijatelj BiH. Bili smo u stalnom kontaktu a njegova supruga mi je poslala pismo sa fotografijama, od toga puno zajedničkih iz Sarajeva, kada je preminuo.

Nalazite li ovaj simpozijum značajnim za vas lično i eventualno za Udruženje plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga u BiH čiji ste predsjednik?

- Za mene je važno da se zavijorila zastava BiH, kontinuirano prisutvo na ovakvim skupovima, da smo aktivni učesnici u razmjeni iskustava ,mogućnost prenošenja iskustva kolegama u BiH koji to žele čuti a na dobrobit naših pacijenata. Prva prilika za transfer naučenog je simpozijum koga organizuje naše Udruženje 16. decembar u Sarajevu. Razmislit ćemo o organizaciji nekog bosankog webinara. Imali smo iskustva sa sa transferom slike iz operacione sale do slušalaca van sale u Sarajevu. To je organiziralo naše Udruženje. Mislim da imamo puno toga reći i pokazati, stekli smo puno iskustva iz rekonstruktivne i estetske hirurgije. Vrijeme je za sa transferom operacija uživo u svijet. Usudio bih se reći da će to biti relativno brzo. Osim kongresa koje smo organizirali a koji su odjeknuli u svijetu (najveća svjetska imena su bila prisutna tim kongresima) to će biti jako značajno za BiH. Internet je sadašnjost/budućnost razmjene iskustava I znanja uz naš "rudnik" (operaciona sala) u najboljem smislu riječi - kaže Karabeg iz Istanbula.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.