BIH

Salkić: Pismo Lukača doživljavam kao pokušaj pritiska na mene i moj rad

Salkić: Ministar bi trebao prestati veličati ratne zločince

Fena

10.12.2017

Potpredsjednik bh.entiteta RS Ramiz Salkić upozorio je danas da nedavno pismo ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača,„doživljava, najblaže rečeno, kao pokušaj pritiska na njegov rad i pokušaj utjecaja na kreiranje njegovih političkih stavova u budućnosti“.

- Ovo pismo je pokušaj da se jasan stav Bošnjaka iz Banje Luke osujeti, kao i dalja borba za ravnopravnost i zastupljenost konstitutivnih naroda u MUP-u RS - naveo je Salkić.

Lukačevo pismo obiluje, kako tvrdi, tendencioznim i jednostranim stavom, s ciljem „markiranja njega kao problema i potencijalnog cilja“.

- Ono što ministar treba znati jest da mene ne može zaplašiti, niti se može utjecati na moje političko djelovanje neargumentovanim i tendencioznim djelovanjem - naveo je entitetski potpredsjednik.

Lukač treba da, kako kaže, osigura poštivanje Ustava, zakona, te da poštuje odluke nadležnih sudova.

- Za početak ga pozivam da poštuje Ustav bh. entiteta RS, posebno član 97., koji garantuje zastupljenost konstitutivnih naroda u MUP-u RS prema popisu iz 1991. godine. Ministrovo nije da piše pisma, već da podnosi izvještaje, a ja nikad ni jedan izvještaj iz Ministarstva nisam dobio o procjeni i stanju sigurnosti u entitetu. Da dobivam izvještaje, možda bih i mogao kazati neku lijepu riječ o određenim postupanjima i radnjama - ustvrdio je Salkić.

Također, za početak bi, naveo je, ministar „trebao prestati veličati ratne zločince i time poslati pozitivnu poruku građanima da se svi tako trebaju ponašati“.

- Čitav svijet vidi da Milorad Dodik, kao politički i svaki drugi ministrov šef, širi nacionalnu mržnju, netrpeljivost i poziva na rušenje Ustava, ne poštuje odluke Ustavnog suda i zbog toga je na crnim listama. Samo to ne vidi ministar Lukač i ne upozorava ga da to ne čini i ne šalje mu pisma upozorenja, već ga podržava i pomaže u njegovim aktivnostima - tvrdi Salkić.

Ministar će, navaljuje, u narednim danima dobiti pisani odgovor na pismo, jer je „evidentno da odbija svaku vrstu komunikacije, pa su ostala pisma kao nešto na što on i njegove službe ne mogu utjecati“.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač prethodno je naveo da “potpredsjednik RS Ramiz Salkić ovih dana u javnost plasira opasne poruke, koje su u službi raspirivanja međuetničke i vjerske netrpeljivosti”.

Lukač je u pismu upozorio Salkića “da svojom nepromišljenošću poziva na urušavanje Ustava i zakona RS i BiH".

- Pozivanjem OHR-a, ostalih međunarodnih organizacija i Upravnog odobra za provođenje mira u BiH da prenesu pitanje javne bezbjednosti građana s entiteta na nivo BiH, direktno urušavate ustavni poredak ove zemlje - istakao je Lukač u pismu, koje je objavio RTRS.

Entitetski ministar unutrašnjih poslova u pismu “izražava žaljenje što Salkić, kao potpredsjednik RS, svojim ponašanjem i istupima ne doprinosi suživotu i toleranciji u BiH, već uznemirava građane srpske i bošnjačke nacionalnosti”.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.