BIH

Bošnjaci u MUP-u RS su diskriminirani

Loš odnos neke Bošnjake u MUP-u RS natjerao da odu iz službe

A. HADŽIĆ

11.12.2017

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač ovih je dana optužio potpredsjednika RS Ramiza Salkića da u javnosti širi opasne poruke koje su u službi raspirivanja međuetničke i vjerske netrpeljivosti.   

U otvorenom pismu Lukač navodi da Salkić „svojom nepromišljenošću poziva na urušavanje Ustava i zakona RS“ te da kao potpredsjednik RS „ne doprinosi suživotu i toleranciji, već uznemirava građane srpske i bošnjačke nacionalnosti“.

Kršenje Ustava

Zamoljen da komentira stavove entitetskog ministra unutrašnjih poslova, Ramiz Salkić navodi da je posrijedi pokušaj da se „prepadajućim i uvredljivim vokabularom“ umanji značaj činjenica koje je on, u svojstvu potpredsjednika RS, nedavno iznio u pismu upućenom Vijeću za implementaciju mira (PIC) u BiH te svim relevantnim entitetskim institucijama, a tiču se rada MUP-a RS.

- Upravo je ministar Lukač taj koji ne poštuje Ustav RS i zbog toga sam uputio pismo predsjedniku entiteta, Vladi i NSRS, kao i Vijeću za implementaciju mira, i pozvao ih da razmotre mogućnost da se nadležnost MUP-a RS prenese na nivo države, s obzirom na to da ovo ministarstvo nije odgovorilo svom zadatku. Lukač kontinuirano krši član 97. Ustava RS, koji se odnosi na zastupljenost Bošnjaka u MUP-u RS koja je trenutno između tri i pet posto - navodi Salkić.


Lukač: Ne poštuje Ustav

Brojni primjeri

I to malo njih koji tamo rade, kaže Salkić, uglavnom nemaju mogućnosti da napreduju u službi, da dobiju činove, zaobiđeni su u svim važnim postupcima, jednostavno su diskriminirani na najbrutalniji način.

Kako dodaje, bezbroj je primjera da Bošnjak s fakultetskom diplomom obavlja najobičnije policijske poslove, dok Srbin bez odgovarajuće škole može biti inspektor, pomoćnik komandira, može dobiti čin... Ovakav odnos prema Bošnjacima u MUP-u RS mnoge je natjerao da odu iz službe, o čemu on, kao potpredsjednik entiteta, kaže, nema pravo šutjeti.

Odbija razgovarati

- Pokušao sam razgovarati s ministrom Lukačem o problemima koje sam vam iznio, ali je on to odbio. Nikad nijednu informaciju niti izvještaj od MUP-a RS koji se tiču procjene sigurnosne situacije u entitetu, ja kao potpredsjednik RS nisam dobio. Lukačev odnos prema potpredsjedniku entiteta iz reda bošnjačkog naroda govori o njegovom odnosu prema Bošnjacima koji tamo žive - kaže Salkić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.