BIH

Tablete za smirenje prodaju za pola KM

Medikamentima se sve više trguje na crnom tržištu

T. ROKVIĆ

11.12.2017

Kupovina raznih lijekova nacrno, naročito putem interneta, trend je koji sve više zahvata BiH. Opasnost leži u činjenici, upozoravaju stručnjaci, da su na ovakav način razni lijekovi dostupni svima, pa i djeci, što može biti izuzetno opasno. 

Primjerice, na jednom portalu za kupovinu mogu se naći lijekovi „za smirenje i opuštanje“ po cijeni od pola KM! Kako nam je kazao prodavač, tablete se kupuju na komad, a na naše pitanje za sastav odgovara da „sadrže valerijanu i tako...“

Škrob u kapsulama

Farmaceuti upozoravaju da se nijedan preparat koji slovi za lijek ne bi smio kupovati putem interneta, jer su to višestruke opasnosti za zdravlje pacijenta. Naglašavaju, također, da se tablete smiju prodavati samo u originalnom pakovanju, a ne na komad. U jednoj sarajevskoj apoteci potvrđeno nam je da tablete za smirenje na bazi valerijane koštaju od osam do 20 KM po kutiji.

Prema riječima predsjednice Komore magistara farmacije FBiH Zahide Binakaj, može doći do negativnih reakcija na lijek kod pacijenata koji samostalno uzimaju medikamente.

- To su interakcije između lijekova, kao i interakcije između lijeka i nekog suplementa ako se koristi nešto što nije registrirano kao lijek. Takvim lijekovima niko ne garantira kvalitet. Lijekovi moraju proći kontrole. Dešavalo se da se u kapsulama ampicilina pronađe samo škrob – upozorava Binakaj.


Binakaj: Mora postojati kontrola

Na recept

Podsjeća da lijekovi koji utječu na centralni nervni sistem imaju poseban, bar većina njih, režim izdavanja i moraju ići na ljekarski recept.

- To govori o opasnosti od zloupotrebe da se takvi lijekovi kupuju putem interneta, oglasa i slično. Prvo se ne zna ni da li je to stvarno lijek za smirenje, a kao drugo, bez recepta i stručnog mišljenja magistra farmacije takvi se lijekovi ne bi smjeli uzimati – kazala je Binakaj.


Državna agencija: Kupovati isključivo u apotekama

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH poručuju da, prema informacijama kojima raspolažu, „trenutno nema krivotvorenih lijekova u legalnim distributivnim lancima“.

- Pacijenti lijekove trebaju kupovati isključivo u apotekama. Time se smanjuje mogućnost njihove izloženosti krivotvorenim lijekovima - poručuju iz Agenciji.


Lijekove na internetu prodaju na komad

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.