BIH

Arnaut na sjednicama odbora za pravne poslove i ljudska prava PSVE-a

Arnaut: Sutra u Parizu

Avaz.ba

11.12.2017

Član Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Damir Arnaut učestvovat će na sjednicama Odbora za pravne poslove i ljudska prava i Pododbora za ljudska prava PSVE-a, koje će biti održane sutra u Parizu.

Kako je najavljeno, na sjednici Pododbora za ljudska prava PSVE-a obavit će se razgovor sa tri kandidata za mjesto povjerenika Vijeća Evrope za ljudska prava, među kojima se u drugom krugu prvi put nalazi i kandidat iz Bosne i Hercegovine, a to je na prijedlog BiH Dunja Mijatović, navodi se u saopćenju PSBiH.

Listu tri kandidata, koju još čine Goran Klemenčić iz Slovenije i Pjer-Iv Le Born (Pierre-Yves Le Borgn) iz Francuske, Pododboru za ljudska prava PSVE-a dostavio je Odbor ministara Vijeća Evrope, a PSVE će novog povjerenika Vijeća Evrope za ljudska prava izabrati na plenarom zimskom zasjedanju u Strasbourgu krajem januara 2018. godine.

Kandidat kojeg PSVE izabere na plenarnom zimskom zasjedanju u januaru naredne godine preuzet će dužnost povjerenika Vijeća Evrope za ljudska prava 1. travnja 2018. godine na mandat od šest godina, bez mogućnosti obnove mandata, saopćeno je.

Povjerenik Vijeća Evrope za ljudska prava neovisna je i nepristrasna institucija koju je Vijeće Evrope uspostavilo 1999. godine s ciljem promocije svijesti i poštivanja ljudskih prava u 47 država članica Vijeća Evrope.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.