BIH

Goražde: U noćima na -30 stepeni šporet nije ni gasio, ali opet sve zaledi

Ćamil ispred svog novog doma

Piše: A. BAJRAMOVIĆ

11.12.2017

Ćamil Bukva, nakon skoro šest godina provedenih u podrumu srušene kuće, a potom i u improviziranim objektima koje je gradio od drveća, najlona i lima, dobio je svoj krov nad glavom. Goraždanski Robinzon Kruso godinama već živi na brdu Jabuka, jer mu čist zrak odgovara u borbi s astmom, od koje boluje već 30 godina. 


Nemogući uvjeti

Zahvaljujući Uredu za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u BiH, privrednicima iz Goražda, vojnicima Oružanih snaga BiH iz kasarne Kosova te humanim građanima koje je inicirao Amel Begović, nemogući uvjeti u kojima je živio, uskoro će postati prošlost.

- Gradi se objekt, da se ne patim više po šupama. Dosta sam platio i zdravljem, ali hvala Bogu, još sam na nogama. Mogu disati, što je najvažnije. Ovdje sam došao najviše zbog astme. Bila mi je dodijala, zaboravio sam mladost zbog nje. Nemoguće je opisati kako izgleda noć na minus 30. Šporet nisam ni gasio, ali na pola metra od njega sve zaledi. Kad vidim da me savladava san, legnem pod četiri ćebeta, prenoćim i ujutro opet ložim – govori nam Ćamil.

Život u šupi postaje prošlost

Na Jabuci je sijao vrt, krompira i graha ostavio je za zimu, sakuplja staro željezo i drva pa sa minimalnom socijalnom pomoći jedva preživljava. Nedaleko od šupa, u kojima su mu psi i mačke bili jedino društvo, kupljena je porušena kuća, privrednici su donirali građevinski materijal, a građani osigurali stolariju pa njena adaptacija traje i u decembru.

- S obzirom na to da Ćamil već nekoliko godina ovdje živi u improviziranim objektima ili, bolje rečeno, ispod najlona, svi su to znali, ali mi smo ti koji smo ugrabili taj sevap da pokrenemo ovu akciju, koja je urodila plodom. Zahvaljujem našim privrednicima, Oružanim snagama, posebno komandantu Ćosiću, majoru Srni i kapetanu Mirviću i svim vojnicima koji su danima ovdje radili teške poslove – kazao nam je Ahmedin ef. Bećirspahić, koordinator Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ u BiH za Goraždanskog muftijstvo.

Četvrti objekt

Kako je kazao ef. Bećirspahić, ovo je već četvrti objekt koji se porodicama u stanju socijalne potrebe gradi zahvaljujući ovom uredu.  

Ef. Bećirspahić: Pokrenuta akcija

Akcija se nastavlja 

Za potpuno opremanje novog doma Ćamilu će trebati i nova peć, kuhinja i namještaj. Građani nastavljaju akciju prikupljanja pomoći, a kod “Raiffeisen banke” otvoren je i račun broj 1610000000000011 za uplate onih koji žele dati svoj doprinos.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.