BIH

Opća bolnica uvodi standarde za osobe za invaliditetom

Sa današnje konferencije za medije

Fena

11.12.2017

Opća bolnica "Prim.dr. Abdulah Nakaš" prezentirala je danas projekt uvođenja inkluzivnih standarda za osobe s invaliditetom (ISOSI), a najavljeno je da bi ti standardi trebalo da budu uvedeni za devet do 12 mjeseci.

Projekt se realizira u saradnji s Agencijom za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH (AKAZ) i švedskom organizacijom MyRight koja okuplja 65 udruženja s različitim invaliditetom.

Direktor Opće bolnice Zlatko Kravić rekao je da inkluzivni standardi za osobe s invaliditetom predstavljaju načelo olakšanog i adaptibilnog pristupa zdravstvenoj ustanovi i zdravstvenim uslugama.

"Praktično, to znači prevazilaženje komunikacijskih, fizičkih i svih drugih prepreka koje onemogućavaju identičan tretman svim pacijentima. Želimo biti svijetli primjer i u okviru svojih mogućnosti poboljšati uvjete za tu kategoriju građana", kazao je direktor Kravić.

Po njegovim riječima, suština tog projekta je promjena svijesti invalidnih osoba, ali i zdravstvenih radnika.

"Iako je 2009. godine BiH ratifikovala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, do danas je malo urađeno. Želimo pokazati da se to može. Opća bolnica je prva zdravstvena ustanova u FBiH koja počinje s uvođenjem inkluzivnih standarda za osobe s invaliditetom (ISOSI) i u tom pogledu smo lideri. Želja nam je da i druge zdravstvene ustanove u BiH slijede naš primjer", naglasio je.


Direktor AKAZ-a Ahmed Novo pojasnio je da je Vlada FBiH dala preporuke da sve federalne institucije krenu u implementaciju preporuka Konvencije o ljudskim pravima za invalidne osobe, a AKAZ je razvio standarde u saradnji s organizacijom MyRight. Naglasio je da su u standarde ugrađena mišljenja tih pacijenata, u skladu sa sloganom "Ništa o nama bez nas".

Novo kaže da početak uvođenja tih standarda, ne kreće bez razloga u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" jer AKAZ ima odličnu suradnju s tom zdravstvenom ustanovom koja se već dvije godine intenzivno priprema za akreditaciju.

"Cilj nam je da potaknemo i druge zdravstvene ustanove da koriste te standarde", naglasio je direktor AKAZ-a. Pojasnio je da se radi o četiri standarda i 43 kriterija, te da su sve zdravstvene ustanove u FBiH dužne da ih primjenjuju.

Klinički citolog Belma Goralija govorila je kao predstavnica osoba s invaliditetom, uime organizacije MyRight za koju kaže da već tri godine sarađuju sa AKAZ-om, a ovaj put su uključeni u izradu inkluzivnih standarda za osobe s invaliditetom.

"Po istraživanju provedenom u cijeloj BiH, za osobe s invaliditetom je gorući problem zdravstvo. Inkluzivni standardi su potrebni da bi im se olakšalo liječenje i pristup zdravstvenim ustanova, ali i da bi se olakšala komunikacija osoba s invaliditetom i zdravstvenih radnika", kazala je. Zahvalila je AKAZ-u koji ih je uključio kao ravnopravne partnere, ali i Općoj bolnici koja ima sluha i razumijevanja za tu oblast.

Menadžer kvaliteta u Općoj bolnici Ranko Čović najavio je dalje korake koji podrazumijevaju edukaciju kadra o standardima i komuniciranju s osobama s invaliditetom. Najavio je i strukturnu adaptaciju prostora za potrebe osoba s invaliditetom.

"Ispunjavajući te standarde Opća bolnica će pomoći osobama s privremenim invaliditetom kao što su tek operisani pacijenti (kuka, slabovidne osobe….) da lakše prebrode taj period", saopćeno je iz Opće bolnice.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.