BIH

Ilegalni migranti ne biraju način da se preko BiH domognu Evropske unije

E. TRAKO – K. KEŠMER

12.12.2017

Pripadnici Granične policije BiH od 1. januara do 22. novembra ove godine u ilegalnom prelasku ili pokušaju ilegalnog prelaska državne granice otkrili su 522 državljanina iz zemalja visokog migracijskog rizika, saznaje „Dnevni avaz“.   

Pojačane kontrole

To je, u odnosu na prošlu godinu, kada je otkrivena 191 osoba, više za 331 osobu ili 275 procenata. Četiri petine od ukupnog broja ilegalnih migranata otkrivene su prilikom pokušaja ilegalnog ulaska u BiH iz Srbije i Crne Gore. Ostali slučajevi su pokušaji ilegalnog izlaska iz BiH u pravcu Hrvatske. Ovi ljudi ne biraju način da se domognu Evropske unije, a naša zemlja dio je njihove rute.

- Pokušaji ilegalnog ulaska u BiH u 2017. najčešće su evidentirani na granici sa Srbijom i Crnom Gorom na području Bijeljine, Višegrada, Gacka, Bileće i Trebinja. Evidentirani su i pokušaji ilegalnog ulaska na području Zvornika, Foče i Čajniča. Državnu granicu pokušavali su prijeći najčešće pješice, van graničnih prijelaza, nešto rjeđe čamcima preko Drine, a evidentirani su i slučajevi kada su otkriveni u tovarnom prostoru kamiona, na prijelazima Rača i Deleuša – kaže za naš list Sanela Dujković, portparol Granične policije BiH.

Zbog registriranja većeg broja slučajeva korištenja tovarnog prostora kamiona za krijumčarenje migranata, Granična policija BiH uvela je pojačanu kontrolu i obavezan pregled svih teretnih vozila koja u BiH ulaze iz Srbije i Crne Gore.

- Najveći broj otkrivenih ilegalnih migranata su državljani: Afganistana - 82, Pakistana -74, Alžira - 60, Turske - 48, Sirije - 41, Libije - 33, Maroka - 22, Irana - 20, Albanije - 12. U istom periodu otkriveno je 85 osoba s područja Kosova - kaže Dujković.

Iako podaci Granične policije pokazuju drastično povećanje broja migranata koji prelaze bh. granicu, stanje na terenu još je gore.

Kako nam je kazao direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić, ovi podaci pokazuju samo broj migranata uhapšenih na granici, a veliki broj njih uđe u BiH te nakon toga biva pronađen.


Dujković: Obavezan pregled vozila


Bezvizni režim

- Prema našim podacima, broj ilegalnih migranata za 450 posto je veći nego prošle godine i moguće je da će rasti. Zabrinjava činjenica da se težište ponovo prebacilo na južni dio, odnosno najviše prelazaka imamo oko Trebinja - navodi Ujić.

Dodatni problem, ističe on, jeste što je Srbija uvela bezvizni režim s Irakom, pa veliki broj Iračana prelazi nelegalno granicu sa BiH, i to na području oko Bijeljine.

- Još držimo stvari pod kontrolom, ali ne znamo kakav će biti daljnji trend. Sa svim su upoznati Ministarstvo sigurnosti i Vijeće ministara BiH, pa očekujemo da nam se poveća broj uposlenika - pojašnjava Ujić.


Ujić: Držimo stvar pod kontrolom


Za prebacivanje plaćaju od 3.000 do 5.000 eura  

U okviru operativne akcije kodnog naziva „Bosfor“, usmjerene na presijecanje mreže odgovorne za krijumčarenje ilegalnih migranata s područja Turske i Sirije, preko BiH i Hrvatske, prema zemljama EU, uhapšeno je oko 60 osoba za koje se sumnja da su bile članovi organizirane kriminalne grupe koja je učestvovala u vrbovanju i krijumčarenju ljudi.

Za šest mjeseci ove osobe prokrijumčarile su više od 100 ilegalnih migranata koji su za put, koji je trajao i do deset dana, plaćali od 3.000 do 5.000 eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.