BIH

Bramerc: Kraj mandata nije kraj pravde za zločine

Srna

12.12.2017

Završetak mandata Haškog tribunala nije kraj pravde za ratne zločine, već početak novog poglavlja, jer je dalja odgovornost za zločine u nadležnosti nacionalnih pravosuđa u zemljama bivše Jugoslavije, izjavio je tužilac Tribunala i Mehanizma međunarodnih krivičnih sudova /MMKS/ Serž Bramerc. 

On je u Vašingtonu govorio o dostignućima i ograničenjima Haškog tribunala, kao i o tome šta još treba da se uradi kako bi se zadovoljila pravda u posebnim slučajevima i kako bi se njegovalo veće međusobno pomirenje naroda.

Bramerc je rekao da je Haški tribunal "u velikoj mjeri postigao ono zbog čega je osnovan".

"U skladu sa univerzalno priznatim principima zakona, nezavisno i nepristrasno smo istraživali zločine, sproveli sudski proces protiv lidera svih strana tokom sukoba i individualno ih osudili za zločine protiv žrtava i ljudskosti uopšte", rekao je Bramerc.

On je dodao da je međunarodna zajednica, prije svih SAD i EU, igrala značajnu ulogu u osnivanju Tribunala i u pružanju podrške njegovom radu.

Bramerc je napomenuo da će Tribunal ostati "simbol pravde za žrtve i preživjele".

Tužilac MMKS je dodao i to da ukoliko se međunarodni tribunali usredsrede na one koji su najodgovorniji za zločine, moraće biti oformljeni nacionalni sudovi koji bi počinioce doveli pred lice pravde, kako bi se izbjegle velike praznine u pravdi usljed nekažnjavanja zločinaca.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.