BIH

Vulin: Želimo mirnu i stabilnu BiH

S. Saletović/Avaz.ba

Avaz.ba

13.12.2017

Srbijanski ministar odbrane Aleksandar Vulin danas se u Sarajevu sastao sa ministricom odbrane BiH Marinom Pendeš, a na konferenciji za medije rekli su da je plan aktivnosti između dvije zemlje skoro u potpunosti ispunjen. 

Ministrica Pendeš rekla je da su dali dodatne ideje na boljoj saradnji i razmjeni časnika. 

Istakla je zahvalnost ministru Vulinu koji je za vrijeme požara dao svoje resurse na raspolaganje.




Bitna posjeta

Dodala je da je zajednički zaključak nakon posjete taj da su mir i stabilnost zajednički ciljevi obje zemlje.

- Zajednički smo se usaglasili da je mir i stabilnost nešto što je zajedničko za obje zemlje. Zajednički sudjelujemo u Medical Task Forces, a usaglasili smo da u okviru javnih nabavki možemo razgovarati o boljoj saradnji kako bismo iskoristili resurse u Srbiji i BiH. Ocjenjujem da je ova posjeta jako bitna, da je posjeta prijateljske zemlje i da je bitna za cijeli region - kazala je Pendeš.

Aleksandar Vulin se zahvalio na srdačnoj dobrodošlici i kazao da je i u interesu Srbije "mirna i stabilna BiH".

- Srbija i BiH imaju dosta prostora za saradnju. U našoj vojnoj akademiji se školuje 27 oficira Oružanih snage BiH i sretni smo što možemo na njih prenijeti znanja i iskustva kako bismo od njih napravili dobre oficire koji će brinuti o sigurnosti svoje zemlje. Razgovarali smo o budućnosti, položajima odbrambene industrije, zajedničkom nastupu i partnerstvu koje možemo pružiti jedni drugima. Vjerujem da zajedničko poznavanje međunarodnog prava može doprinijeti boljem razumijevanju - kazao je Vulin.

On je rekao da je Srbija okrenuta miru.

- Srbija je kao regionalni faktor jedan od garanta mira. Nikada nijedna teška ili preteška izjava nije došla iz Srbije - kazao je Vulin.

Vulin je rekao kako je generalpukovnik Anto Jeleč učinio veliku stvar kada je jasno stavio do znanja da predstavnik Kosova ne može biti postavljen drugačije, nego onako kako je to službeno određeno.

Pokušaj ubistva

Istakao je da je, kada je riječ o Kosovu, to dio Republike Srbije i da je njemu teško kada neko izvan Srbije traži da njegova zemlja bude međunarodno priznata, a pritom daje izjave na štetu teritorije Srbije.

On je podsjetio na incident iz Srebrenice prije dvije godine.

- Podsjećam vas da je prije nešto više od dvije godine došlo do pokušaja ubistva Aleksandra Vučića i još uvijek nemamo odgovor na to. Ja vam garantujem da se tako nešto desilo u Srbiji, mi bismo učinili sve da se krivac i odgovorni nađu do sada - istakao je Vulin.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.