BIH

U Parlamentu RS bez opozicije usvojen budžet za 2018.

Fena

13.12.2017

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) danas su, bez prisustva opozicije, po hitnom postupku, usvojili Program ekonomskih reformi RS-a za period 2018.-2020. godina te budžet za narednu godinu, koji iznosi oko 3,3 milijarde KM.

Nije prihvaćen amandman Koalicije "Domovina“ da se za milion KM povećaju izdvajanja iz budžeta RS-a za povratak u taj bh. entitet, a djelimično su prihvaćeni amandmani za uvećanje sredstava za dobrotvorno društvo "Merhamet“ te "Caritas“, kao i za rad udruženja i organizacija bošnjačkih civilnih žrtava rata.

Na posebnoj sjednici prihvaćen je zakon o izvršenju budžeta, izmjene Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama te zakoni o doprinosima i o dječijoj zaštiti, svi po hitnom postupku.

Prihvaćena je odluka o dugoročnom zaduživanju RS-a u 2018. godinu, koje je planirano u maksimalnom iznosu do 477 miliona KM, kao i o kratkoročnom zaduživanju u iznosu od 86,6 miliona KM.

Usvojen je i Zakon o registru zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava RS-a, po hitnom postupku, Zakon o Pravobranilaštvu RS-a i Nacrt zakona o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece.

Klubovi poslanika SDS-a, PDP-a i NDP-a jučer su, prije glasanja o dnevnom redu, napustili sjednicu, navodeći da se ne slažu da se predloženi zakoni razmatraju po hitnoj proceduri, čime se, tvrde, krši Ustav, zakoni i skupštinski poslovnik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.