BIH

SBB traži subvenciju troškova života novorođenčadi i pomoć za nabavku udžbenika

Dato sedam dana za dostavu prijedloga za budžet

M.R.S.

14.12.2017

Radi pospješivanja nataliteta, ali i kvaliteta života novorođenčadi, Savez za bolju budućnost BiH zatražio je da se iz budžeta FBiH izdvaja pomoć od 50 KM mjesečno za svako dijete rođeno nakon 1. januara 2018. godine. Ova pomoć trajala bi dok dijete ne navrši dvije godine života.

Ovo je jedan od prijedloga za budžet FBiH za iduću godinu koje je danas Ministarstvu finansija i Vladi FBiH dostavio delegat Doma naroda Fuad Hadžimehmedović (SBB), u roku koji je odredio Dom naroda Parlamenta FBiH nakon prihvatanja Nacrta budžeta.

Za ovaj predloženi Program subvencije troškova života dojenčadi zatraženo je izdvajanje 12 miliona KM iz budžeta, a na osnovu podataka da je u 2016. godini rođeno 19.655 djece.

Istovremeno, Hadžimehmedović je dostavio prijedlog da se iz budžeta izdvoje i 3,5 miliona KM za nabavku udžbenika učenicima osnovnih škola u FBiH za iduću školsku godinu.

Osim ova dva ozbiljna projekta, predloženo je uvrštavanje u budžet deset miliona KM za sanaciju i zaštitu akumulacije jezera „Modrac“, posebno imajući u vidu da se ta aktivnost tiče sedam općina na području Tuzlanskog kantona i oko 200.000 građana, kao i izdvajanje milion KM za sanaciju i rekonstrukciju objekata u kompleksu „Graditeljska cjelina – Stari grad u Gradačcu“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.