BIH

Prijedlog Nezavisnog bloka o Izbornom zakonu dobio podršku, okončana 54. sjednica Predstavničkog doma

Sa ranijih sjednica

D. K.

15.12.2017

12.04 Okončana je 54. sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Predsjedavajuća ovog doma Borjana Krišto obavijestila je poslanike da je naredna sjednica, 55. po redu, koja je trebala biti održana danas, odgođena za četvrtak, 21. decembar sa početkom u 10 sati.

Poslanici su po skraćenoj proceduri u oba čitanja usvojili Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Podržani su principi Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji su predložili poslanici Nezavisnog bloka Salko Sokolović, Senad Šepić i Sadik Ahmetović. 

Ovim zakonskim prijedlogom, kako je obrazloženo, zagovara se unapređenje izbornog procesa u cjelini putem izmjena koje se odnose na proceduru izbora predsjednika, članova i njihovih zamjenika u biračkim odborima, zatim stvaranje pretpostavki za uvođenje elektronskog glasanja, sprječavanje izbornih prevara na biralištima, kao i reguliranje održavanja ponovljenih izbora u slučajevima prekida izbora zbog vanrednih okolnosti.

Jedan od predlagača zakona, Senad Šepić, kazao je da isključivo tretiraju mogućnost uvođenja elektronskog glasanja, koja će primarno značiti mogućnost skeniranja glasačkih listića na izborni dan, kako bi se onemogućile izborne prevare, manipulacije i krađe.

"Mislim da nema većeg nacionalnog interesa svih ljudi u cijeloj BiH nego da dobiju šansu da njihov glas bude zaštićen, da mogu izaći na izbore i da budu sigurni da ono kako su oni glasali, da će to biti prepoznato u izbornim kutijama", kazao je Šepić. 

Dodao je da "na ovom izbornom zakonu svako može reći je li mu stalo do toga da ima ozbiljne, transparentne, poštene, otvorene i demokratske izbore".

U prvom čitanju usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zrakoplovstvu Bosne i Hercegovine, predlagača poslanice Aleksandre Pandurević.

Poslanici Diana Zelenika, Mirsad Đonlagić i Nenad Lalić imenovani su Privremenu zajedničku komisiju oba doma za provođenje procedure izbora jednog člana Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta iz srpskog naroda.

Šejla Mirković-Omanović imenovana je za člana Ureda za razmatranje žalbi.

11.37 Okončana je rasprava o svim tačkama dnevnog reda nastavka 54. sjednice Predstavničkog doma. Nakon petominutne pauze, slijedi glasanje.

11.20 Zaim Backović, poslanik BPS-a Sefer Halilović, tokom rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zrakoplovstvu BiH, čiji je predlagač poslanica Aleksandra Pandurević (SDS), kazao je kako ne bi bilo loše sugerirati Vijeću ministara BiH da malo pročešlja zakone koji tretiraju postavljenja.

- Mi smo jedina zemlja, ne samo u regionu, već i u Evropi u kojoj je nametnuto Zakonom o državnim službenicima da nešto što se zove direktor postaje državnim službenikom i jednako vječit. Je li moguće da neko ima vječiti mandat? - zapitao se Backović.

U Hrvatskoj i Srbiji, naveo je, toga nema.

- Radi se o mandatnim funkcijama. To su mjesta koja se trebaju popunjavati po znanju. Predlažem da Vijeće ministara BiH napravi analizu i predloži cjelovite izmjene zakona kada su u pitanju ove vrste mjesta i postavljenja - dodao je Backović .

11.08 O Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji su predlagači poslanici Nezavisnog bloka Salko Sokolović, Senad Šepić i Sadik Ahmetović, nije bilo rasprave.

U kratkom obrazloženju, uime predlagača poslanicima se obratio Šepić, koji je kazao kako se u parlamentarnoj proceduri nalazi više izbornih zakona, naglasivši da je ovaj koji on obrazlaže "suštinski".

- Uvođenje elektronskog glasanja omogućit će skeniranje glasačkih listića i na taj način onemogućit ćemo izborne prevare koje smo do sada imali - rekao je kratko Šepić.

10.54 Sa 54 minute zakašnjenja, nastavljena je sjednica Predstavničkog doma. Predsjedavajuća Borjana Krišto kazala je da sjednici prisustvuju 23 poslanika.

10:30 Kao što se moglo i očekivati, nastavak 54. sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH, koja je jutros nešto poslije 4 sata prekinuta nakon što je usvojen set zakona o akcizama, počet će sa zakašnjenjem.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto pomjerila je početak nastavka zasjedanja, koje je prvobitno bilo zakazano u 10 sati, dok se ne osigura kvorum, jer u sali trenutno nema dovoljno poslanika.

Podsjećamo, za set zakona o akcizama jutros su glasala 22 poslanika, dok ih je 20 bilo protiv.

Ovi su zakoni usvojeni iz petog pokušaja, u proceduri su bili duže od godinu i do danas nije bilo većine za njihovo usvajanje.

Za izmjene seta zakona o akcizama glasali su SDA, SBB, HDZ BiH, HDZ 1990 i SNSD, dok su protiv bile iste opozicione stranke koje su bile i protiv hitne procedure koja je izglasana prije same rasprave o zakonu, i to Savez za promjene, Nezavisni blok, SDP, DF, A-sda, BPS i Đorđo Krčmar, nezavisni poslanik.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.