BIH

Kolumna Bakira Hadžiomerovića: Mugabegovići

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

15.12.2017

Prošlog mjeseca svrgnut je predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe. Upravljao je tom zemljom od njenog nastanka. Vladao je diktatorski, lažirao izbore, podržavao korupciju i kriminal, kontrolirao medije, progonio, špijunski uhodio i zatvarao političke konkurente, zloupotrebljavao policijsko-tužiteljski aparat za privatne obračune…  

Dok je obećavao otvaranje stotinu hiljada radnih mjesta, velike infrastrukturne projekte, autoputeve, nove termoelektrane, općenito ekonomski prosperitet i procvat, Zimbabve je zaglibio u izolaciju i dužničko ropstvo kod MMF-a. Danas je to država iz koje mladi ljudi bježe u potrazi za boljim životom, rekorder je po siromaštvu, s najnižim penzijama i katastrofalnom socijalnom, zdravstvenom i obrazovnom politikom...

Uništena zemlja

Ukratko, zahvaljujući višedecenijskoj vladavini jednog čovjeka, zemlja je beznadežno uništena!

Bolji poznavaoci tamošnjih prilika tvrde da značajne zasluge za Mugabeov pad pripadaju njegovim najbližim srodnicima i kućnim prijateljima koji su se godinama bogatili na osnovu privatnih veza s afričkim diktatorom. Mada su se u javnosti predstavljali kao skromni žitelji Zimbabvea, Mugabegovići su uživali u svim blagodatima privatizirane države, otuđeni od ostatka naroda i njihovih svakodnevnih problema.

To se, navodno, posebno odnosi na ambicioznu suprugu afričkog diktatora koja je, koristeći prezime stečeno udajom, preuzela najvažnije javne ustanove, fakultete i zavode u glavnom zimbabveanskom gradu, iz kojih je brutalnim prijetnjama i mobingom rastjerala konkurenciju, ugledne stručnjake i eksperte.

Glavna uloga

Državna televizija rijetke je intervjue s “gospođom predsjednicom” danima snimala i montirala sve dotle dok sagovornica ne bi odobrila emitiranje finalnog TV proizvoda. 

Nerijetko je preuzimala čak i Mugabeove ingerencije, igrala glavnu ulogu na državnim prijemima, primala čestitke povodom najvažnijih praznika, otvarala mostove u prijateljskim zemljama, sjedila na centralnim pozicijama tokom skupova vladajuće stranke, a često je za svoje potrebe i privatna putovanja angažirala vozni park i zvaničnu pratnju predsjednika države.

Supruzi i predsjednička fotelja?

Analitičari u Zimbabveu navode da Mugabe upravo vlastitu suprugu planira imenovati nasljednicom u predsjedničkoj fotelji. Ta opcija, tvrde dobro obaviješteni, još je aktuelna s obzirom na to da posrnuli vođa vjeruje tek uskom krugu najodanijih saradnika. 

Odluka će biti donesena uskoro. Unutar organa Mugabeove stranke…

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.