BIH

Šarović: Srbija je drugi najvažniji vanjskotrgovinski partner BiH

Avaz.ba

15.12.2017

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potpisali su protokol o uklanjanju necarinskih barijera u trgovini između Srbije i BiH.

Srbijanski ministar je kazao da je potpisivanje protkola rezultat zaključka usvojenog na sastanku predsjednika Aleksandra Vučića sa članovima Predsjedništva BiH u septembru u Sarajevu.

- Danas smo potpisali protokol o uklanjanju međusobnih barijera u trgovini između BiH i Srbije, s ciljem povećanja trgovinske razmjene, zajedničke radne grupe su identifikovale 13 barijera. To nisu klasične barijere, radi se i o neusklađenosti propisa, različitom tumačenju, neprimjenjivanju već postojećih protokola... - rekao je Rasim Ljajić.

On je istakao da je poslije dva sastanka radnih grupa od 13 barijera otklonjeno sedam.

- Dvije će biti otklonjene do kraja januara naredne godine i ostaju četiri barijere s kojima ćemo se baviti. Napravili smo ogroman posao - dodao je Ljajić.

Bh. ministar Mirko Šarović je kazao da se radi o značajnom koraku za unapređenje odnosa i trgovinskih veza Srbije i BiH.


- Srbija je drugi najvažniji vamjskotrgovinski partner BiH. Ove mjere imaju za cilj da našu saradnju poboljšaju i pojačaju. Imamo potencijala za takvo nešto. Vjerujem da ćemo u 2017. godini dostići obim razmjene od oko  milijardu i 700 miliona eura - rekao je Šarović.

Šarović je kazao da če uštede osjetiti budžeti, ali i sami privrednici i da će to doprinijeti razmjeni dvije zemlje.

- Lično sam zadovoljan i mislim da ćemo kroz ovaj mehanizam i tromjesečni monitoring biti primjer i drugima - kazao je on.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.