BIH

EPBiH planira da njene gubitke namire građani

Veliki gubici opterećuju državnu firmu

Piše: M. AŠČIĆ

15.12.2017

Uprava „Elektroprivrede BiH“ neće odustati od novog zahtjeva da Regulatorna komisija za energiju u FBiH (FERK) toj kompaniji odobri povećanje cijena struje.  

Još nije precizirano hoće li se zahtjev ovog puta odnositi i na povećanje cijena struje za domaćinstva, tvrde naši sagovornici iz ove državne firme.

Novi zahtjev

Jedan od razloga su enormni gubici, koji mogu biti namireni samo poskupljenjem električne energije za domaćinstva, kao najveće potrošače ovog energenta.

Komisija je prije deset dana odbila prijedlog Uprave EPBiH da se poveća cijena struje malim obrtnicima za 3,9 posto. Ovakav prijedlog odbijen je uz obrazloženje da je nejasan, ali je ostavljena mogućnost da se pošalje novi, što će EPBiH vrlo brzo i uraditi.

Ovakav zahtjev, kako saznajemo, bio je samo probni balon da se opipa puls javnosti u vezi s poskupljenjem.

Uprava EPBiH, kako smo i objavljivali, već deset mjeseci na sve načine pokušava dobiti dozvolu da digne cijene struje, ali zbog pritiska javnosti i odbijanja pojedinih članova Uprave da tu odluku podrže, sve se sada radi iza zatvorenih vrata, kako ne bi procurilo u javnost.

Pojedinci iz Uprave smatraju da se mora povećati cijena struje isključivo za domaćinstva, a takvo mišljenje navodno dijele i pojedini članovi FERK-a.

„Elektroprivreda BiH“ uporno insistira na povećanju cijena struje, jer samo tako može ublažiti enormne gubitke u ovoj firmi. Oni za devet mjeseci iznose 21,1 milion KM, s tim što se očekuje da do kraja godine budu svedeni na oko 15 miliona. S ovakvim poslovanjem, gubici samo u prvom kvartalu 2018. mogli bi dostići oko 23 miliona maraka.

Ovi podaci izneseni su na sjednici Nadzornog odbora EPBiH, koji je razmatrao katastrofalno stanje u poslovanju.

Sukob frakcija SDA

Iako se Uprava poziva na lošu hidrometeorološku sezonu (zbog čega je izvučena sva voda iz Jablaničkog jezera), to ne opravdava namjere čelnika EPBiH da loše poslovanje, katastrofalno upravljane firmom zbog unutarstranačkih sukoba dvije frakcije SDA na kraju plate građani Federacije.

No, takav plan odavno postoji, samo je pitanje dana kada će takav zahtjev i otići FERK-u, ali ovog puta uz poskupljenje struje isključivo za domaćinstva.

Ne ide im u prilog ni činjenica da moraju vraćati kredit Kinezima za finansiranje Bloka 7, u iznosu od oko 613 miliona eura.

Šta kažu u FERK-u 

Na naš upit je li opravdano povećanje cijena struje, što je ranije tražila „Elektroprivreda BiH“, Jasmin Bešo, predsjednik FERK-a, rekao nam je jučer da o tome ne može govoriti na takav način.

- Ne znam da li je opravdan, ali mi smo analizirali njihov zahtjev i odbili ga. Naveli smo tačno razloge. Oni mogu podnijeti novi zahtjev, ali vidjet ćemo koliko je opravdan i na šta će se tačno odnositi. Za sada važe iste cijene kao i prošle godine - kaže Bešo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.