BIH

Amandmanima Koalicije Domovina u NSRS odobreno više od pet miliona KM

Čavka: Priče o podjelama i referendumima tjeraju ljude odavde

Avaz.ba

15.12.2017

Amandmanima Koalicije Domovina u Narodnoj skupštini RS, tokom posebnog zasjedanja parlamenta ove sedmice, povratničkim udruženjima u RS odobreno je više od pet miliona maraka. Članovi Domovine su na posebnoj sjednici, na kojoj se, između ostalog, razmatrao i Prijedlog budžeta RS za narednu godinu, tražili od vlasti u RS da izdvoje više novca za povratnike, odnosno za Bošnjake i Hrvate.

Šef Kluba Koalicije Domovina u NSRS Admir Čavka (SBB) rekao je da će ova sredstva dobiti povratnička humanitarna udruženja, kao i civilne žrtve rata. Čavka dodaje da je izuzetno važno i to što je u budžet konačno ušla i stavka rada sa dijasporom.

- Ulaganja dijaspore u BiH iznose dvije milijarde maraka godišnje, dok direktne strane investicje u RS jedva prelaze 40 miliona maraka. Jasno je da bez dijaspore ne bi bilo ni RS. Da nema dijaspore – svi bismo bankrotirali – istakao je Čavka.

On je dodao da sa dijasporom svi nivoi vlasti moraju raditi više i istakao da je taj rad važniji od svakodnevnih političkim bombi o podjelama i referendumima.

- Te priče o podjelama i referendumima tjeraju ljude odavde. Moramo se okrenuti budućnost i ekonomiji. Ključ našeg opstanka je u jačanju ekonomskog sektora i zapošljavanju ljudi. Pogotovo onih koji su se vratili – rekao je Čavka.

On je još jednom ponovio da evropske integracije i NATO put Bosne i Hercegovine nemaju alternativu i da je to jedini put kojim BiH treba da se kreće.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.