BIH

Iz ambasade Italije se oglasili povodom zakona o akcizama: Nova ulaganja i nova radna mjesta

Avaz.ba

15.12.2017

Ambasada Italije se oglasila povodom usvajanja amandmana o akcizama. U saopćenju su naveli kako je ovo težak, ali potreban iskorak za davanje novog zamaha socio-ekonomskim reformama u Bosni i Hercegovini. 

- Ova odluka će omogućiti deblokiranje značajnih resursa od strane Evropske Unije, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodnog monetarnog fonda (IMF), za modernizaciju privrede i infrastrukture zemlje.

Ako budu ispravno korišteni, ovi resursi će omogućiti nova ulaganja i time donijeti nova radna mjesta i nove mogućnosti za rast, prije svega za mlade. U tom cilju, bit će fundamentalno da državne vlasti, u saradnji sa Evropskom unijom i međunarodnim finansijskim institucijama, pažljivo nadziru sprovođenje zakona, kako bi građani Bosne i Hercegovine mogli konačno imati koristi od bolje i efikasnije infrastrukture.

Nakon pristupanja Transportnoj zajednici, a u okviru obaveza preuzetih Reformskom agendom, ovaj prijelaz je dokaz da Bosna i Hercegovina može nastaviti napredovati u saradnji sa Evropskom unijom. Ovo je jedan ohrabrujući razvoj, koji ukazuje na vitalnost institucionalnog sistema i može ponuditi nove mogućnosti građanima u cijeloj zemlji - stoji u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.