BIH

BiH duže od deset godina posljednja u regionu po natalitetu

Avaz.ba

15.12.2017

U Bosni i Hercegovini svake godine rodi se oko 80 beba na 10.000 stanovnika.

BiH je po natalitetu već duže od deset godina zauzima posljednje mjesto u regionu, a broj umrlih u odnosu na broj živorođenih veći je godišnje u prosjeku i do pet hiljada.

U prvih sedam mjeseci 2017. godine, rođeno je 13.374 beba, a broj umrlih iznosi 18.798, što ukazuje na negativan prirodni priraštaj od 5.424.  Kanton Sarajevo jedini je u Federaciji "u plusu" kada se radi o prirodnom priraštaju na 1.000 stanovnika. Stručnjaci stalno upozoravaju na uslove koji utječu na stopu nataliteta. 

Iste razloge navode i mladi.

"Loši uslovi, nezaposlenost, nemogućnost stanovanja, nemaju svoj vlastiti stan, a ne žele živjeti sa roditeljima";

Pokušaji da se nešto promijeni su sporadični. U Federaciji BiH, nezaposlene majke tražile su više naknade na brojnim protestima, ali bezuspješno. Više uspjeha imale su majke u Republici Srpskoj. Nezaposlene majke dobile su materinski dodatak od 405 KM. 

- Za prvo dijete nisam ništa dobila, ni 70 KM niti išta jednokratnu pomoć samo. Ako oni misle da se može preživjeti sa jednim minimalcem, četveročlana porodica, ne može stvarno - kazala je Ana Kostić, majka dvoje djece.

Pored svih nabrojanih faktora, emigracija mlađe populacije kojoj svjedočimo neizbježno utječu na stopu nataliteta. Demografske procjene pokazuju da će Bosna i Hercegovina do 2050. godine imati oko 740.000 stanovnika manje nego danas, što predstavlja oko 20 posto ukupne populacije. Nažalost, bez obzira na sve alarmantnije statistike, većina bh. općina i dalje nema definisanu populacionu politiku, piše ba.n1info.com.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.