BIH

Eskalacija zločina iz vjerske i nacionalne mržnje

Nepoznati počinilac ili više njih su na pločniku glavnog ulaza u prostor mezarja Pecani u Prijedoru ispisali uvrjedljiv grafit 24. marta ove godine

Piše: E. HALIMIĆ

16.12.2017

U BiH je za 11 mjeseci ove godine zabilježeno čak 135 zločina iz mržnje ili incidenata povezanih s mržnjom na etničkoj ili vjerskoj osnovi, navodi se u izvještaju Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) „Monitor mržnje“. Od ukupnog broja zabilježenih incidenata, njih čak 95,24 posto su na etničkoj ili vjerskoj osnovi, a 4,76 posto ih je povezano s nekom drugom osnovom.  

Efikasno reagiranje

U novembru su zabilježena dva incidenta koja su uključivala fizičko nasilje, šest oštećenja privatne imovine, tri incidenta povezana s uvredljivim grafitima, šest oštećenja vjerskih objekata, dva verbalna napada, četiri isticanja simbola uvredljivog sadržaja, jedan incident povezan s upućivanjem poziva, SMS ili internetskih poruka uvredljivog sadržaja i tri incidenta koja spadaju u kategoriju drugo.

 - Misija OSCE-a u BiH podržava vladine institucije, pravosudni sistem, lokalne organe vlasti i civilno društvo u efikasnom reagiranju na ovakve vrste incidenata – navodi se u izvještaju OSCE-a.

Vandali su razbili prozor i nacrtali krst na Carevoj džamiji u Foči 19. januara ove godine

Također, izvještajem su obuhvaćene i reakcije koje su uslijedile ili ne nakon počinjenja zločina iz mržnje, a u 11 mjeseci ove godine zabilježeno je 37 reakcija.

BiH je specifična

Snježana Ivandić-Ninković, direktorica Asocijacije za demokratske inicijative, koja je članica Koalicije za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje, kazala je za „Avaz“ da je u BiH ove godine pokrenuto samo osam sudskih procesa i donesene su dvije presude.

 - Broj zločina iz mržnje u našoj državi otprilike je na istom nivou iz godine u godinu i kreće se od 130 do 160 incidenata godišnje. Nažalost, u našem slučaju incident i krivično djelo nisuisto – pojasnila je Ivandić-Ninković.


Oskrnavljeno Partizansko groblje u Mostaru

Dodala je da je nekažnjivost jedan od uzroka ove pojave, ali više zabrinjava činjenica da je takvih incidenata u stvarnosti mnogo više.

 - Žrtve često ne prijavljuju, a i kada se prijavi, često se dešava da policija zločin iz mržnje evidentira kao tuču ili narušavanje reda i mira. To u biti počinioce motivira na činjenje novih zločina – smatra Ivandić-Ninković.

Direktor Centra za sigurnosne studije (CSS) BiH Armin Kržalić kazao je za naš list da je prisustvo govora mržnje i zločina iz mržnje dobra podloga za buduće sukobe.

 - Stoga ne treba zanemariti činjenicu da svake godine imamo otprilike isti broj takvih zločina, treba uzeti u obzir ambijent u našoj državi. Odnosno, podijeljeno društvo, kao i da se u posljednje vrijeme većina politika zasniva na neprihvatljivom govoru prema zločinima i mržnji, što dodatno raspiruje i osnažuje one koji čine zločine iz mržnje – smatra Kržalić.

Dodaje da su građani nemoćni i da institucije moraju unaprijediti kaznenu politiku, kako bi stavilr do znanja da su zločini iz mržnje neprihvatljivi.

 - Nesankcioniranje zločina iz mržnje prema povratnicima je inicijalna kapisla za nove i još gore zločine koji su se dogodili prije. Kroz ovakav pristup pokazalo se da se zločin isplati, pa čak i veliča – zaključio je Kržalić.

Više žarišta u cijeloj BiH  

Imate više žarišta u BiH kada je riječ o zločinima iz mržnje, većinom se radi o povratničkim naseljima. Naprimjer, regija Mostara i Širokog Brijega, zatim Sarajevo, Ilijaš i Zenica, tu je i Prijedor. Regija koja obuhvata Foču, Rogaticu i Višegrad, pa i šire područje grada Banje Luke.

Broj incidenata zabilježenih ove godine

- 8 u januaru

- 17 u februaru

- 9 u martu

- 12 u aprilu

- 10 u maju

- 9 u junu

- 11 u julu

- 8 u avgustu

- 17 u septembru

- 11 u oktobru

- 23 u novembru

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.