BIH

U januaru konkurs za sva četiri člana UO RTVFBiH

RTVFBiH: Onemogućeno donošenje statuta

Piše: M. R. S.

16.12.2017

Javni konkurs za izbor sva četiri člana Upravnog odbora RTVFBiH trebao bi biti raspisan do sredine januara, saznaje „Dnevni avaz“.

Mladen Bošković, dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i predsjednik Radne grupe za izbor i imenovanja oba doma, kazao nam je da je zadužio službe da pripreme konkurs u skladu sa zakonom koji je na snazi.

Način izbora

Konkurs će ići u skladu s rješenjem do kojeg su došli rukovodstvo Predstavničkog doma i predstavnici OHR-a. Tako bi četiri člana Upravnog odbora bila birana istovremeno i na različit mandatni period od godinu, dvije, tri i četiri, kako Zakon o javnom servisu RTV FBiH i propisuje, s tim da sadašnji i jedini član Goran Samardžić bude zadržan radi kontinuiteta i izabran na godinu.

- Kada bude napravljen natječaj, proslijedit ćemo ga svim članovima Radne skupine i na adresu pravnih stručnjaka OHR-a - dodao je Bošković.


Bošković: Izbor UO i potom direktora

Nada se da će do sredine januara biti raspisan javni konkurs i u idućoj godini konačno biti i izabran UO RTVFBiH.

- Zadatak je Parlamenta da javni servis stavimo u zakonske okvire preko izbora Upravnoga odbora i potom direktora – istakao je Bošković.

Višegodišnji problem

Za višegodišnji problem nepostojanja Upravnog odbora dugo je traženo rješenje.

Upravo je na rješavanju pitanja UO RTVFBiH insistirao SBB te su nedavno bile spremne izmjene i dopune Zakona o javnom servisu RTVFBiH, jer je bilo mišljenje da bez izmjene Zakona ne može biti raspisan konkurs u istom trenutku za sva četiri člana UO. Isticano je da je zbog nepostojanja UO onemogućeno i donošenje statuta RTV FBiH niti se mogu donositi godišnji budžeti i finansijski planovi.

Istekli mandati

Članovima Upravnog odbora mandat je istekao davno: Kadriji Hodžiću 2010. godine, Radenku Udovičiću 2011., Igoru Soldi 2012., a Samardžiću 2013. Od maja 2008. funkciju generalnog direktora obavlja Džemal Šabić, kojem je 2013. istekao petogodišnji mandat.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.