BIH

Skromna posjeta na Bjelašnici na zvaničnom otvorenju zimske sezone

S. Saletović

Piše: N. M.

16.12.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

Na Bjelašnici je zvanično otvorena zimska sezona 2017/2018. Nažalost, vremenske prilike nisu išle u korist organizatora pa je danas na olimpijskoj ljepotici veoma malo snijega, a temperatura iznad nule nije dozvolila korištenje topova za vještačko osnježavanje.  

Premijer KS Elmedin Konaković sezonu je proglasio svečano otvorenom, te kazao kako je ovo samo početak infrastrukturalnih ulaganja u olimpijsku planinu.

- Žao mi je što nema skijaša, ali protiv majke prirode se ne može. Napravili smo šestosjed, četverosjed, tu je 37 vještačkih topova. Duplo brže se ide do vrha Bjelašnice. To je garancija za veći broj skijaša. Sada kad se može do vrha, znači da ćemo imati i više dana za skijanje. Zahvalni smo lokalnoj zajednici s kojom smo riješili problem vodovoda - rekao je Konaković.

Najavio je da će naredne godine akcenat biti stavljen na ljetni turizam, kao i to da će na Bjelašnici biti izgrađen sportsko rekreativni centar.

Otvorenju je prisustvovao i ministar kulture i sporta KS Mirvad Kurić koji je kazao da ovo mnogo znači sportašima.

- Blizi se EYOF i potrudili smo se da takmičarima obezbijedimo što bolje uslove za treniranje - rekao je Kurić.

Direktor Turističke zajednice Nermin Muzur kazao je kako na Bjelašnicu tek treba da dolaze gosti.

- Veliki je dan za turizam i turističku zajednicu. Imali smk regionalnu kampanju gdje smo predstavljali zimske potencijale Sarajeva. Bliži nam se spektakulran doček Nove Godine i već tada očekujemo mnogo više turista na našim planinama - rekao je Muzur.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.