BIH

TE Ugljevik zagađuje više nego sve elektrane u Njemačkoj zajedno!

Elektrana Ugljevik: Jedinstven slučaj u Evropi

Piše: E. HALIMIĆ

16.12.2017

Termoelektrana Ugljevik godišnje proizvede više sumpordioksida nego sve termoelektrane u Njemačkoj zajedno, navodi se u izvještaju vodeće evropske nevladine organizacije za ekologiju Alijansa za zdravlje i životnu sredinu (HEAL). 

Naša je zemlja među vodećima u Evropi po broju umrlih zbog posljedica zagađenja, a BBC je upozorio da je BiH po kvalitetu zraka druga najzagađenija država na svijetu, odmah nakon Sjeverne Koreje.

Bosanski Černobil

 - Termoelektrana u Ugljeviku je Černobil proizvodnje energije iz lignita, jer emitira nezamislive količine opasnih štetnih supstanci kao što su sumpordioksid i prašina. Elektrana Ugljevik od 300 megavat-sati jedinstven je slučaj u Evropi po emitiranju sumpordioksida - naveli su iz HEAL-a.

U izvještaju se dodaje da je ovo postrojenje pušteno u rad prije 32 godine, što ga čini jednim od novijih u BiH.

 - Od 1. januara naredne godine ova bi elektrana, prateći standarde EU, trebala ograničiti emisiju štetnih supstanci na 9.100 tona. A podaci pokazuju da je u 2016. emitirala 127.524 tone štetnih supstanci. Ako rukovodstvo TE Ugljevik planira održavati postrojenje na mreži i nakon 2028., trebalo bi još smanjiti emisiju sumpor dioksida, za oko 2.100 tona godišnje. To bi bilo smanjenje od 99 posto od trenutnih vrijednosti. Ove mjere provedene su na većini elektrana na ugalj u EU, a u slučaju Ugljevika one bi godišnje spasile 1.165 ljudskih života – naglašeno je u izvještaju.

Prema ovom izvještaju, smanjenje zagađenja zraka iz termoelektrana na ugalj svake godine može sačuvati 6.460 života, ali i uštedjeti troškove u zdravstvu za 2.724.000 eura.

Riješiti problem

Denis Žiško iz Centra za ekologiju i energiju kazao je za „Avaz“ da BiH ima najproblematičniji ugalj kada je riječ o sadržaju sumpora.

 - Ugljevički ugalj ima najviši procent sumpora i samim tim emituje najviše sumpordioksida, a zatim slijede Đurđevik pa Banovići. Taj se ugalj koristi jer je kaloričniji. U Evropi je ovaj problem davno riješen, a BiH, nažalost, u vezi s tim nije radila ništa – pojasnio je Žiško.

Dodao je da će i BiH morati početi rješavati ovaj problem, jer nas na to obavezuju međunarodni sporazumi koji na snagu stupaju 1. januara 2018. godine.

Godišnje u BiH umru 3.684 osobe  


Prema tabeli koju je uradio HEAL, čak 3.684 osobe u BiH godišnje umru od posljedica zagađenja koje uzrokuje rad termoelektrana. HEAL je uradio procjenu tačnog broja smrtnih slučajeva i u ovom segmentu najlošija je situacija upravo sa TE Ugljevik. Od zagađenja koje proizvodi ova elektrana, navode oni, godišnje umre čak 1.215 ljudi.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.