BIH

Iz Sindikata službenika FMUP-a predlažu kako riješiti pitanje uvjeta penzionisanja policijskih službenika

Avaz.ba

Piše: Avaz.ba

16.12.2017

Sindikat službenika Federalnog ministarstva unutarnjih poslova je u dopisu resornom ministru FMUP-a Aljoši Čampari, federalnom premijeru Fadilu Novaliću i federalnom ministru rada i socijalne politike Vesku Drljači potvrdio da bi donošenje “Zakona o dopuni Zakona o policijskim službenicima Federacije BiH“ predstavljalo rješenje kojim bi se na zadovoljavajući način riješilo pitanje uvjeta penzionisanja svih policijskih službenika u FBiH koji su osiguranici Federalnog zavoda PIO.

Prijedlog ministru

Ovaj sindikat je stoga predložio da ministar na sjednici Vlade FBiH preduzme potrebne aktivnosti da bi se navedena zakonska rješenja stavila u proceduru te što hitnije našla na dnevnom redu sjednice Parlamenta FBiH, zajedno sa prijedlogom Zakon o PIO FBiH. 

- Istovremeno Vas obavještavamo da ćemo isti tekst Zakona o dopuni Zakona o policijskim službenicima FBiH, dostaviti Federalnom zavodu PIO FBiH na davanje saglasnosti i mišljenja u smislu njegove primjene na sve policijske službenike koji su osiguranici pomenutog Zavoda, što bi u pozitivnom slučaju predstavljalo dodatnu garanciju prihvatljivosti i primjene istog u praksi u odnosu na naprijed navedenu kategoriju osiguranika. I ovom prilikom ističemo da je primarno opredijeljenje Sindikata da se otvorena pitanja, rješavaju kroz dijalog, pri čemu ne isključujemo i druge oblike sindikalnog djelovanja – poručuju iz sindikata.

Podsjetimo, na posljednjoj sjednici Vlade FBiH održanoj u četvrtak, utvrđen je Prijedlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji je gotovo identičan verziji već razmatranoj u Parlamentu FBiH. 

Nova definicija

U Zakon je uvrštena nova definicija da je "policijski službenik, u smislu ovog zakona, lice koje je kao takvo definirano posebnim zakonom, koje ima prebivalište na teritoriji Federacije BiH ili Brčko Distrikta BiH i koje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja ostvaruje kod nosioca osiguranja". 

Ova definicija je data kako bi bila omogućena primjena eventualnih odredbi o posebnom izračunu penzija za policijske službenike, što bi bilo uređeno posebnim zakonom, te bila osigurana primjena istih propisa za policijske strukture sa nivoa Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.