BIH

Vodostaj na stanicama Sarajevo, Reljevo i Bihać u porastu: Opasnost od novih padavina

Piše: A. S.

16.12.2017

Vodostaji na rijekama Bosna, Una i Miljacka je u porastu. To je rezultat mjerenja u 18 sati, koji su objavljeni na web-stranici Hidrometeorloškog zavoda FBiH.

U slučaju nastavka padavina tokom dana i narednih dana, moglo doći do daljnjeg rasta vodostaja na rijekama u BiH.

- Ukoliko se nastavi ovakav trend pogoršanja vremenskih uvjeta i u narednim danima, to će doprinijeti i daljnjem rastu vodostaja na svim vodotocima u BiH – navode stručnjaci.


U 18 sati porast vodostaja je zabilježena stanicama Sarajevo (Ćumurija), Reljevo i Bihać, dok je u opadanju u Sanskom Mostu. U Reljevu je zabilježeno 436 centimetara.

Najveća količnina padavina u posljednja 24 sata zabilježena je u Gacku, gdje je palo 99 mm po metru kvadratnom. Nakon toga slijedi Ivan-Sedlo 57, Bijeća i Trebinje 54, Banja Luka 48…


U našoj zemlji sutra se očekuje oblačno vrijeme. U Bosni većinom slab snijeg ili susnježica, na jugu zemlje slaba kiša. U planinskim djelovima Hercegovine moguća je susnježica i snijeg. Padavine se očekuju uglavnom prije podne. Tokom dana, slab snijeg samo ponegdje u cenralnim, istočnim i zapadnim dijelovima.

Dakle prijete nove padavine, a vjetar u Bosniće biti slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini umjerena do pojačana bura. 

Jutarnja temperatura zraka većinom između -2 i 3, na planinama do -6, na jugu zemlje od 3 do 6, a najviša dnevna temperatura zraka između 0 i 5, na jugu zemlje od 5 do 8 stepeni.  

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Prije podne sa snijegom, a tokom dana snijeg ce oslabiti i postupno prestati. Jutarnja temperatura oko 0, a najviša dnevna oko 3 stepena.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.