BIH

Delegacija bh. agencije za rad posjetila slovenske poslodavce: Bolje varilac u Sloveniji nego inžinjer na birou u BiH

Pupić: Provjereni uvjeti rada

Piše: T. ROKVIĆ

17.12.2017

Poslodavci iz Slovenije zadovoljni su radnicima iz BiH, kažu u Agencije za rad i zapošljavanje BiH, čija delegacija je tokom ove sedmice boravila u Sloveniji kako bi iz prve ruke stekla uvid u uvjete rada naših građana i ovoj zemlji. 

Delegacija predvođena direktorom Agencije Muamerom Bandićem obavila je niz razgovora s poslodavcima koji zapošljavaju bh. građane.

- Razgovori su vođeni i s našim radnicima tamo, koji su nas informirali o svom statusu. Obavljen je i razgovor s predstavnicima slovenskog sindikata kako bi se dobila cjelokupna slika o uvjetima rada naših radnika – kaže portparol Agencije Boris Pupić.

Prema njegovim riječima, sporazum između dvije države poštuju i poslodavci i radnici. Naglašava da su slovenski poslodavci zadovoljni našim radnicima, odnosno njihovim znanjima i vještinama. Potreba za našom radnom snagom je i dalje velika, zaključuje Pupić, a procjene su, kaže, da će tako ostati i u narednim godinama.

- S druge strane, radnici iz BiH su zadovoljni svojim statusom, ali i mogućnošću da rade u Sloveniji u nedostatku radnih ponuda na domaćem tržištu – zaključio je Pupić.

Jedan od vlasnika firme koja nudi posao u Sloveniji Boštjan Smolić kaže da je evidentan manjak školovanih radnika s iskustvom. Podsjeća da je njihova plaća mjesečno dvije hiljade eura, dok oni lošiji radnici imaju primanja do hiljadu i po eura.

- Lakše je naći posao onima koji trebaju primati te veće plaće, odnosno onima koji su školovaniji, jer ih fali. I nama se to više isplati jer, kada radnik ima veću plaću, i mi dobijemo nešto od toga. Veća plaća zavisi od toga koliko zna variti i raditi na raznim strojevima, moraju imati veliko iskustvo - naglasio je on, dodajući da njegova firma osigurava sve potrebne dokumente koji Bosancima trebaju u Sloveniji.

18.118 radnih dozvola u ovoj godini 

- Od početka realizacije Sporazuma o zapošljavanju u Sloveniji, od marta 2013. do oktobra 2017. godine ukupno je izdato 18.118 radnih dozvola. Od tog broja u ovoj godini izdate su 8.132 radne dozvole – podsjećaju u Agenciji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.