BIH

Najavljeni protesti: Oko 2.000 policajaca dolazi u ponedjeljak ispred Vlade FBiH

Piše: Al. Ti.

17.12.2017

Ispred zgrade Vlade Federacije za danas (ponedjeljak) je zakazan protest svih sindikata policije. 

Kako je za Avaz.ba potvrdio Dragan Škulj, predsjednik Saveza sindikata policije i uposlenika ministarstva unutrašnjih poslova u Federaciji BiH na sutrašnje proteste koji su zakazani za 12 sati idu svi sindikati policije sa područja Federacije.

- Neki mediji su puštali spinove da smo odvojeni, što nije tačno. Dakle svi kantonalni MUP-ovi sa područja Federacije, državni organi, Granična služba i sudska policija će protestvovati ispred zgrade Vlade Federacije. Imamo nezvanične informacije da sa nama nisu pripadnici Federalne uprave policije, što i nekako razumijem. Vjerovatno su visoki pritisci od federalnog ministra (Aljoša Čampara, op.a.) i federalni premijer (Fadil Novalić op.a.). Oni su tu najbliži i tako da su oni popustili nekim ucjenama i pritiscima od pregovaračkog tima - kazao je Škulj.

Naglasio je da će sutra ispred Vlade Federacije biti otprilike dvije hiljade policijskih službenika.

- Sa pregovaračkim timom Vlade mi smo usaglasili sve stavove i dogovoreno je da se za obračun plate daje najpovoljniji pet godina i da to ide kroz Zakon o policijskim službenicima. Mi se u potpunosti slažemo sa tim, ali tražimo da u završnim odredbama Zakona MIO/PIO uđe jedna rečenica da će se sve rješavati na taj način kako smo dogovorili, da ne bi neko sutra mogao iz određenih razloga da traži da taj Zakon o policijskim službenicima proglasi neustavnim za rješavanje ovih pitanja odlaska u penziju. Međutim, ako bi imali ovu upućujuću odredu u Zakonu PIO, tada bi sve bilo uredni ne bi moglo da se taj Zakon proglasi neustavnim - zaključio je Škulj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.