BIH

Sutra novo okupljanje nezadovoljnih policajaca pred Parlamentom FBiH

Piše: M. R. S. - E. T.

18.12.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+30

Nekoliko hiljada policijskih službenika iz svih dijelova FBiH protestiralo je danas ispred Vlade Federacije BiH, tražeći postizanje dogovora o penzionisanju.

Protesti su završeni, a policijski sindikati su već sutra najavili nove pred Parlamentom FBiH.

Kako je za Avaz.ba potvrdio Dragan Škulj, predsjednik Saveza sindikata policije i uposlenika Ministarstva unutrašnjih poslova u Federaciji BiH, sutra će se okupiti nešto manji broj policijskih službenika, ali ovaj put ispred Parlamenta FBiH.

- Bojimo se da sutra oni ne bi stavili na dnevni red zakon o PIO-u, jer do sada nije bio. Kako su nama rekli, bit će 28 i 29. decembra. Tamo ćemo imati jednu dežurnu ekipu, ako bi stavili taj zakon, da nas alarmiraju kako bi se mogli okupiti u većem broju - kazao je Škulj.


14:00 - Normalizira se saobraćaj. Odlaze i posljednji autobusi. 

13:55 - Kako javlja novinar "Avaza" s lica mjesta, razočarani policajci napuštaju plato ispred Vlade FBiH. Većina ih je već otišla. On nam je poslao i video, na kojem se vidi kako pet kombija Federalne uprave policije odlazi s lica mjesta. 

U njima su bili pripadnici policije koji su, navodno, bili spremni da spriječe eventualne nerede. 

13:28 - Pregovarački tim izašao je iz zgrade Vlade FBiH. Premijer Novalić se nije pojavio na sastanku sa predstavnicima sindikata policije, no, kako kažu, neće odustati. Naime, sutra će se pojaviti pred Parlamentom, ali u manjem broju.

12:55 - Kako javlja novinarka "Avaza" s lica mjesta, pregovarački tim se još nalazi u zgradi Vlade i još čekaju da ih neko primi. Navodno, očekuje se dolazak premijera Novalića.

- Još čekamo da nas premijer primi. Koliko smo čuli, na putu je prema ovamo i nalazi se van zgrade. Najavio je dolazak - potvrdio nam je jedan od članova pregovaračkog tima.    

12:30 - Formiran je pregovarački tim koji je ušao na pregovore u zgradu Vlade FBiH. 

Nakon današnjeg, za sutra u isto vrijeme najavljen je protest pred zgradom Parlamenta FBiH.

12:20 - Almir Salkičević, predsjednik Upravnog odbora sindikata policijskih službenika sedam kantonalnih MUP-ova ističe da plaće nisu ujednačene u svim kantonima.

- I federalni Zakon o platama policijskim službenicima nije primijenjen u svim kantonima. Osam kantona nije usvojilo ovaj zakon, zbog čega plaće nisu ujednačene. I po tom osnovu su dužni ljudima - kaže Salkičević.

12:05 - Vlada pribjegava nekim političkim igrama, tvrdi Mirza Hadžiavdić.

- Za jednu državu u kojoj policija dolazi na proteste ne može se reći da je dobra, ističe Hadžiavdić.

12:00 - Prema Sarajevu je iz Tuzle krenulo šest autobusa. 

11:50 - Zaustavljen saobraćaj u blizini zgrade Vlade FBiH.

11:40 - Kako javljaju reporteri ''Avaza'' sa lica mjesta, policijski službenici su počeli pristizati ispred Vlade FBiH. Stigao je jedan autobus iz USK. Prisutni su i pripadnici policije iz ZDK.

Ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine danas u 12 sati zakazan je protest svih sindikata policije i policijskih agencija s državnog nivoa koji su najavili dolazak u Sarajevo.

Kako je za Avaz.ba potvrdio Dragan Škulj, predsjednik Saveza sindikata policije i uposlenika Ministarstva unutarnjih poslova u Federaciji BiH, očekuje se da danas ispred Vlade FBiH bude prisutno više od 2.000 policajaca.

Sindikati policije ističu da bi, prema predloženom zakonu o PIO, penzije policijskim službenicima bile niže za 25 do 30 posto. Oni traže da se odredi za njih poseban koeficijent ili da se u završne odredbe zakona o PIO ubaci rečenica da će se način obračuna penzije policijskih službenika utvrditi posebnim propisom, s tim da i ta odredba i zakon o PIO idu istovremeno u proceduru, ali to Vlada ne prihvata.

Dogovor u Zenici

Podsjetimo, predstavnici sedam policijskih sindikata MUP-a FBiH su u Zenici prije dvije sedmice održali vanrednu sjednicu, na kojoj su definirali daljnje aktivnosti, u kojima traže da u završnim odredbama zakona MIO/PIO uđe jedna rečenica “da će se sve rješavati na taj način kako je dogovoreno, da ne bi neko sutra mogao iz određenih razloga da traži da taj zakon o policijskim službenicima proglasi neustavnim za rješavanje ovih pitanja odlaska u penziju”.

U Zenici je tako prošle sedmice pao i dogovor da, ako se to ne dogodi, da će Sindikat policije nastaviti poduzimati daljnje zakonom predviđene mjere i radnje pa nije isključeno ni da će u 2018. godini organizirati generalni štrajk.

Još ranije je predsjednik Škulj izjavio da nisu tačne informacije da će policijski službenici imati penzije iznad 1.000 KM.

Škulj je još onda potvrdio da najavljuju Vladi FBiH da su donijeli odluku o prikupljanju potpisa na području Federacije BiH za organizaciju štrajka kako bi vidjeli da su policijski službenici ujedinjeni.

Dodajmo, iz policijskih sindikata žele upoznati javnost da se niko iz Vlade nije odazvao pozivu na sastanak još od momenta kako je usvojen Nacrt zakona o PIO u oba doma Parlamenta FBiH.

Konkretno, premijer Vlade FBiH Fadil Novalić i ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara, kao i direktor Zavoda PIO Zijad Krnjić, nisu odgovorili na dopis koji im je upućen. 



Vlada dozivala proteste

Iz policijskih sindikata zato smatraju da će ova Vlada ostati upamćena po tome što je sama sebi dozivala na proteste penzionere, a dobila na protestima policiju.

- Policija je primorana da izađe na ulicu zbog takvog odnosa i izostanka neophodne volje za adekvatnim zakonskim rješenjima - potvrdili su nam iz Sindikata policije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.