BIH

Uskoro implementacija projekta ''Jačanje promocije davalaštva krvi''

Avaz.ba

18.12.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Krv treba čekati pacijenta, a ne pacijent krv. Projektom #ambasadakrvi davalaštvo neće biti na margini nego u centru pažnje - istakla je rukovoditeljica Odsjeka za promociju davalaštva Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH Maida Šalaga-Baždar, na današnjem predstavljanju projekta ''Jačanje promocije davalaštva krvi''. 

Projekat će u prvoj polovini 2018. godine zajednički realizirati Udruženje za razvoj civilnog društva Motivator, u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu FBiH, a cilj je povećanje zaliha krvi i krvnih pripravaka, razvijanje svijesti o darivanju krvi te unapređenje davalaštva kod populacije od 18 do 35 godina. 

- Osnovni cilj Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH je kontinuirano omasovljavanje davalaštva i osiguravanje dovoljnih krvnih pripravaka za sve kojima je potrebna. Porast broja darivalaca krvi u periodu provođenja projekta pratit ćemo putem našeg informacionog sistema - navela je Šalaga-Baždar te se zahvalila Federalnom ministarstvu zdravstva što su nevladinom sektoru pružili priliku da zajedno sa Zavodom za transfuzijsku medicinu FBiH aktivno radi na promociji davalaštva krvi.

Predsjednica Udruženja Motivator Irma Efendić-Adžajlić naglasila je da šira društvena zajednica veoma malo pažnje posvećuje kontinuiranoj promociji davalaštva što uveliko utječe na odziv građana na akcije darivanja krvi. “Ovim projektom želimo na jedan drugačiji i inovativniji pristup utjecati na svijest javnosti o bitnost dobrovoljnog darivanja krvi. Cilj nam je da zadržimo one koji su do sada redovno darovali krv i da na kraju projekta imamo najmanje stotinu novih redovnih darivalaca krvi“, kazala je Efendić-Adžajlić te dodala da će se u okviru projekta formirati mreža ambasadora, javnih i privatnih kompanija, domaćih brendova, agencija i promotera, kafića i restorana, koji će kroz svoje proizvode, poslovne materijale i usluge promovisati davalaštvo krvi.

- Darovana krv nekome je od životnog značaja, a mene ne košta ništa, osim petnaestak minuta izdvojenog vremena - rekla je Alma Sirko, koja krv daruje redovno već 20 godina, dok je Igor Rejan Roić kao drugi redovni darivalac krvi istakao da je ovaj čin najveći poklon koji čovjek može dati nekome. “Ne bismo se trebali dovesti u situaciju da darivanje krvi cijenimo tek onda kada krv zatreba nama ili našim bližim. Pored lične karte svako bi u novčaniku trebao imati i knjižicu dariovaca krvi, krv nas ništa ne košta, a nekome znači mnogo - naveo je Roić.

Krv je funkcionalno najvažnija tjelesna tekućina u ljudskom organizmu i njena količina je konstantna kod zdravih ljudi. Za vrijeme bolesti dolazi do trajnijeg smanjenja količine krvi u organizmu što rezultira smanjenja same plazme ili eritrocita. Zbog toga se krv upotrebljava i kao lijek. Krv se ne može vještački proizvesti i jedini način da se dobije kao lijek je darivanjem. Jedna jedinica darovane krvi može spasiti tri života jer se kroz proces prerade izdvajaju trombociti, eritrociti i plazma. Tako ova tri dobijena preparata mogu koristiti tri pacijenta. Imajući na umu da je životni vijek jedne jedinice krvi kratak (35-40 dana), potrebno je svakodnevno animirati stanovništvo za darivanje kako bi krv čekala pacijenta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.