BIH

Sastanak o usaglašavanju tri posto odgovora na Upitnik Evropske komisije

Fena

20.12.2017

Sjednica Kolegija za evropske integracije, kojom predsjedava predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, počela je danas u Sarajevu, a na njoj bi trebalo biti usaglašeno tri posto odgovora na Upitnik Evropske komisije.

Zvizdić je ranije kazao da je završeno oko 97 posto odgovora te izrazio očekivanje da će preostalih tri posto biti usaglašeno na sjednici koja je počela u Sarajevu.

- Zamolit ćemo one institucije za koje mi nemamo nadležnost i kapacitet da u njihovo ime odgovaramo, da nam do kraja ove sedmice dostave usaglašene odgovore - kazao je jučer Zvizdić.

Naglasio je da, ukoliko danas bude političke volje, odgovori iz Upitnika mogu biti na bh. jezicima verificirani do kraja ove godine, a tada bi se moglo i staviti u proceduru prevođenja zadnjih tri posto pitanja.

Kako je zaključio, u narednih nekoliko sedmica trebao bi biti preveden i pripremljen kompletan odgovor koji će biti dostavljen Evropskoj komisiji, a to bi bila dobra poruka o kapacitetu rada bh. institucija na realizaciji pripremljenih odgovora.

Zasjedanju prisustvuju premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović i federalni premijer Fadil Novalić, premijeri kantona i Distrikta Brčko, kao i direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.