BIH

Šuško: Čvrsti temelji islamske tradicije Bošnjaka

Fena

21.12.2017

Živimo u demokratskom uređenju gdje je sloboda vjere sastavni dio sistema, ali ako želimo da radimo na stabilnosti naše zajednice, moramo imati čvrste temelje islamske tradicije Bošnjaka - kazala je Feni direktorica Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka Dževada Šuško.

To je izjavila na trećoj naučnoj konferenciji "Islamska tradicija Bošnjaka na razmeđu stoljeća: izazovi i odgovori", koja je počela danas u Sarajevu u organizaciji Instituta i Islamske zajednice u BiH (IZ BiH).

Šuško ističe da islamska tradicija Bošnjaka nije fiksni ni teorijski konstrukt, već je to realnost življenja islama u Bosni i Hercegovini u proteklih šest stoljeća.

Navela je da će na konferenciji učestvovati 15 izlagača, koji će između ostalog, govoriti o historijskom kontekstu u drugoj polovini 20. stoljeća te o izazovima islama nakon 1990. godine.

- Islamska zajednica u BiH se često okrivljuje da nije dovoljno brzo reagovala na nova tumačenja islama, ali trebamo imati u vidu da su to godine rata, destrukcije, uništavanja, progona i da su se fokusirali na te izazove - kazala je.

Šuško ističe da Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka nastoji da kroz naučno-istraživačke projekte, publikacije i konferencije afirmiše način na koji su bosanski muslimani živjeli proteklih šest stoljeća u BiH te kako su proučavali i tumačili islam.

Dodala je da je IZ u BiH prepoznala važnost Instituta prije deset godina kada se intenzivno počela suočavati s pluralnom islamskom scenom u BiH koja je predstavljala novi izazov za IZ BiH.

Konferencija "Islamska tradicija Bošnjaka na razmeđu stoljeća: izazovi i odgovori", koju je podržala Turska razvojna agencija TIKA, okupila je istraživače koji su se u svom naučnom i profesionalnom radu aktivno bavili procesima unutar IZ i pojavom novih tumačenja islama.

Po sadržajima izlaganja i dijaloškom konceptu ova konferencija predstavlja samo jednu u nizu dugoročnih aktivnosti IZ BiH na očuvanju islamske tradicije Bošnjaka po kojoj se Bošnjaci, na istoku i zapadu, prepoznaju kao dobri.

Konferencija je namijenjena naučnicima, istraživačima, studentima, nosiocima vjerskog autoriteta, muftijama, glavnim imamima, imamima, ali i svim drugim osobama koje žele produbiti svoja znanja o izazovima s kojima se susretala islamska tradicija Bošnjaka na razmeđu stoljeća i odgovorima na njih.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.