Predložen pritvor osumnjičenima za ratni zločin u Vlasenici

Autor: Fena
21.12.2017 12:42
A
A
A

Nakon ispitivanja osumnjičenih, tužilac Posebnog odjela za ratni zločin Tužilaštva BiH uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene Mileta Kosorića (1953.), Radu Garića (1974.) i Momčila Tešića (1963.), saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni su nakon lišenja slobode proslijeđeni postupajućem tužiocu koji ih je ispitao kao osumnjičene te Sudu uputio prijedlog za određivanje pritvora iz razloga opisanih u članu 132. stavu 1. tačkama b) i d) ZKP-a BiH, a za osumnjičenog Milu Kosorića i iz razloga propisanih odredbom člana 132. stava 1. tačke a) istog zakona.

Između ostalog, mjera pritvora je predložena zbog osnovane bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi, u nastojanju da ometaju i onemoguće vođenje krivičnog postupka protiv njih, pokušali izvršiti utjecaj na svjedoke, saučesnike ili pomagače i zato jer bi njihovo puštanje na slobodu moglo izazvati narušavanje javnog reda i uznemirenost kod građana, a naročito kod populacije oštećenih. U odnosu na pritvorske razloge koji ukazuju na opasnosti od bjekstva, predložena je mjera pritvora za osumnjičenog Mileta Kosorića.

Navedeni osumnjičeni su pod istragom zbog sumnje da su počinili krivična djela ratnog zločina i pomaganja u genocidu u periodu od 1992. do 1995. godine na području Vlasenice.

Mile Kosorić i Momčilo Tešić su osumnjičeni da su počinili krivično djelo genocid iz člana 171. KZ-a BiH, a u vezi sa članom 180. stavovima 1. i 31. KZ-a BiH, a Rade Garić krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stava 1. tačke h) progon KZ-a BiH, u vezi sa članom 172. stavom 1. tačkama a), e), f) i tačkom k) KZ-a BiH, a sve u vezi sa odredbom člana 180. KZ-a BiH.