BIH

PSBiH: Nema potrebe za formiranjem istražne komisije u vezi seta zakona o akcizama

Fena

21.12.2017

Opozicioni poslanici i poslanici Saveza za promjene tražili su na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine da se kao posebna tačka uvrsti Prijedlog za formiranje istražne komisije koja bi utvrdila koji je tekst zakona o akcizama usvojen. Međutim, većina poslanika odbili su to podržati.

Dopredsjedavajući Doma Šefik Džaferović (Stranka demokratske akcije - SDA) podvukao je da nema nikakve proceduralne prepreke za objavljivanje usvojenih zakona.

- Drugačije ne može biti. Zakon o akcizama u sve tri verzije je identičan, a to je ključni zakon. Postoje neke jezičke razlike kada su u pitanju druga dva zakona o sistemu indirektnog oporezivanja i o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, ali kada se pogledaju sve razlike one ne utječu na smisao zakona - smatra Džaferović.

Ocijenio je da su zakoni sasvim jasni, dodajući da neće biti bilo kakve prepreke u primjeni ovih zakona, sve drugo, stav je, bit će politizacija.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto (HDZBiH) potvrdila je da će u Službenim novinama biti objavljena verzija teksta zakona koja je usvojena, podsjećajući na proceduru da se zakoni i odluke objavljuju na sva tri jezika i na dva pisma.

Dopredsjedavajući Doma naroda PSBiH Bariša Čolak (Hrvatska demokratska zajednica - HDZBiH) za Fenu pojašnjava da izmjene Zakona o akcizama nisu sporne, ali da su se pojavile nejasnoće u tekstovima izmjena druga dva prateća zakona i to bi, smatra, trebalo otkloniti.

Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Lazar Prodanović mišljenja je da se bilo kakvi propusti u tekstu zakona uvijek mogu otkloniti, dodajući da ovo nije prvi put da se u zakonima usvojenim u BiH pojave nedoumice.

Potvrdio je da su zakoni usvojeni u skladu s Poslovnikom i Ustavom BiH i da ih treba objaviti u Službenim novinama BiH da bi stupili na snagu te je mišljenja da najviše zakonodavno tijelo u BiH treba tako razmišljati.

Još je i istaknuto da su zakoni koji su objavljeni na internet-stranici Doma naroda PSBiH prilikom najave sjednice, na kojoj su i usvojeni, bez bilo kakve greške i potpuno su tačni, i u potpunosti su identični s tekstom sva tri zakona koje je usvojilo Vijeće ministara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.