BIH

Mnogi dobiju i otkaz dok strepe hoće li im dijete sutra biti živo

Roditeljska kuća: Veoma je važno da roditelji tokom liječenja budu uz djecu

M. R. S.

23.12.2017

Iako bi to godišnje koštalo manje nego jedan nov službeni auto koji nabavljaju, Vlada FBiH već godinu izbjegava pomoći roditeljima djece oboljele od raka, tako što će im kroz inicirane dopune zakona osigurati pravo na plaćeno bolovanje u punom iznosu plaće dok traje aktivno liječenje mališana.  

Mala suma

Plaćeno bolovanje u punom iznosu odnosilo bi se samo na jednog roditelja, i to u slučaju kada su oba zaposlena, što je, kažu u Udruženju „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“, desetak slučajeva godišnje i nekoliko desetina hiljada KM.

U proteklih godinu dana Federalni parlament nekoliko je puta usvojio ovakvu inicijativu zastupnice SBB-a Anele Šestić-Begović. Posljednji put to se desilo u utorak, kada su zatražene izmjene i dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju, jer je Vlada ranije odbila izmijeniti Zakon o radu, uprkos odobrenju Ministarstva rada i socijalne politike FBiH.

Ovakvo rješenje prepoznato je, primjerice, u susjednoj Hrvatskoj, a koliko bi značilo da je odmah izmijenjen zakon nakon ove inicijative, za „Avaz“ govori majka djeteta koje se još liječi od raka.

- Ja sam dobila otkaz mjesec nakon što sam s djetetom otišla u Sarajevo na liječenje, kada mi je novac najviše trebao. Postojanje Roditeljske kuće mnogo je smanjilo troškove, ali i dalje mi treba novac, jer se mijenja kompletna ishrana djeteta – priča ova majka iz Srebrenika, uz molbu da ne objavljujemo njeno ime.

Umanjeni prihodi

Jasna Vatreš, sekretar Udruženja „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“, kaže da je roditelju dosta to što misli hoće li mu dijete sutra biti živo.

- Ljudi dobivaju otkaz ili im se umanje prihodi zbog nerazumijevanja poslodavca, koji kao da se pita zašto će on sa svojim djetetom. A upravo je najbitnije da dijete osjeti blizinu roditelja, jer to pospješuje tok liječenja – kaže Vatreš.

Iz Kluba parlamentarki FBiH, koji je dao punu podršku inicijativi, prokomentirali su da Vlada to zavlači već godinu te da se novac može naći ako bi, primjerice, prodali jedan službeni auto ili smanjili broj savjetnika.

Promijenili mišljenje  

Inicijativa Anele Šestić-Begović, zastupnice SBB-a, na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u utorak je najprije oborena jer nije bilo dovoljno glasova za. Ali, nakon što je zatraženo pojedinačno glasanje, koje znači prozivanje poslanika imenom i prezimenom i njihovo javno izjašnjavanje, inicijativa je podržana sa čak 78 glasova za i jednim suzdržanim.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.