BIH

Zašto je "najbolje" biti poslanik: Primali plaću 12 mjeseci, a zasjedali samo jedan

Predstavnički i Dom naroda: Za prvih devet mjeseci ove godine zasjedali svega 25 kalendarskih dana

Piše: M. RENER-SMAJOVIĆ

23.12.2017

Poslanici i delegati Parlamenta FBiH će 2017. godinu završiti sa otprilike 30 osmosatnih radnih dana provedenih u zasjedanjima u ovoj godini. Njihova osnovna plaća kreće se od 2.500 do 3.500 KM mjesečno, odnosno najmanje 30.000 godišnje, bez naknada. 

Konkretni podaci

Iznos je to za koji radnik u realnom sektoru u prosjeku treba raditi bar pet godina svaki dan, a ne mjesec, koliko su naši parlamentarci proveli u zasjedanjima ove godine.

Naime, podaci nevladine organizacije Centri civilnih inicijativa (CCI) govore da su oba doma Federalnog parlamenta za prvih devet mjeseci ove godine zasjedala svega 25 kalendarskih dana, i to Predstavnički dom 15, a Dom naroda samo deset dana.

Kako su neke od tih sjednica trajale tek po nekoliko sati, broj radnih, osmosatnih, dana koje su proveli na zasjedanjima jedva da prelazi 18. Preciznije, CCI je konkretno izračunao da su u devet mjeseci zasjedali 149 sati!

Situacija je najlošija u oktobru i novembru, kada su oba ova doma zajedno imala tri sjednice. Ovaj mjesec sabrat će oko šest dana zasjedanja.

- Svako bi trebao da radi svoj posao, a parlamentarci imaju i specifičan zadatak, da rade poslove u ime države, naroda, da donose zakone koji znače život i boljitak, a za to treba da zasjedaju više. A oni, i kad zasjedaju, donose nakaradne zakone - stava je Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, koji napominje da je danas „najbolje biti poslanik”.

On nam je potvrdio podatak da radnik u realnom sektoru treba raditi pet godina da bi zaradio 30.000 KM, ako ima sreću da prima plaću.

Zakonska prava

Lejla Deronja-Suljić iz CCI-ja kaže da parlamentarcima zakon omogućava da imaju naknade i sve druge privilegije, ali da se postavlja pitanje moralnosti tih primanja uzimajući u obzir obim njihovog rada.

Još jedna od upadljivih karakteristika Parlamenta FBiH jeste da je jedna sjednica Doma naroda trajala čak pet mjeseci.

- 22. redovna sjednica Doma naroda, koja je trebala biti održana u julu, nije održana ni do kraja novembra – napominju u CCI-ju te ističu i podatak kako se na novu sjednicu Predstavničkog doma čekalo tri mjeseca, nakon one održane u julu, čime je prekršen Poslovnik o radu koji propisuje da se sjednice održavaju jednom mjesečno.

Predstavnički i Dom naroda ove su godine prekinuli po pet zasjedanja. Ironično je da CCI kao pozitivan moment navodi to da je Predstavnički dom za devet mjeseci održao četiri tematske sjednice, uz napomenu da su to prve tematske tog doma u aktuelnom mandatu. Parlamentarci, s druge strane, odbacuju optužbe za nerad tvrdeći da oni rade i izvan parlamentarnih klupa.

Sjednice NSRS trajale 100 sati duže

U poređenju s Narodnom skupštinom RS (NSRS), Parlament FBiH je lošiji u svom radu. Dok su u Parlamentu FBiH u prvih devet mjeseci ove godine usvojena 22, a odbijeno 11 zakona, u NSRS usvojeno je 30, a odbijen jedan zakon.

Sjednice NSRS trajale su 100 sati duže od sjednica oba doma Parlamenta FBiH zajedno.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.